Одржано предавање о 3D катастру


05.12.2017. - 09:44 

У четвртак, 30.11.2017. је на Факултету техничких наука одржано предавање о 3D катастру гостујућег професора др Карела Јанечке са Универзитета западне Бохемије у Плзењу, Чешка у организацији професора др Александре Радуловић, др Дубравке Сладић и др Мира Говедарице.

Професор Јанечка се бави геопросторним базама података и геоинформационим системима и један је од аутора књиге о 3D катастру коју под покровитељством интернационалне организације геодета (FIG) пише заједно са водећим људима из те области  (Петер Ван Оостером, Цхристиаан Леммен).

Професор др Миро Говедарица је представио гостујућег професора после чега је уследило деведесетоминутно предавање професора Јанечке о 3D катастру у којем је представио потребе за  увођење треће димензије у постојеће дводимензионалне системе катастра непокретности, аспекте које треба узети у обзир приликом формирања 3D катастра и интернационалне стандарде.

Предавању о 3D катастру претходило је и предавање из области геопростроних база података које је професор Јанечка у термину редовних предавања одржао студентима 4. године студијског програма Геодезије и геоинформатике.