Студенти ФТН-а направили прво возило на хибридно-електрични погон


10.01.2018. - 11:32

Студенти Факултета техничких наука су, после више од 300 сати напорног рада, пројектовали и израдили возило на хибридно-електрични погон - „Хермес“ за које ће ускоро бити организована и пробна вожња.

Покренути искључиво ентузијазмом и жељом за додатним радом и волонтерским ангажманом, студенти ФТН-а ће ускоро сести први пут за волан возила које су сами направили. „Хермес“ (Хибридно едукативно рекуперативно мото електрично специјално), како су га назвали, прво је возило на хибридно-електрични погон направљено у лабораторијама Департмана за механизацију и конструкционо машинство ФТН-а. Важно је истаћи да је студентима у планирању и извођењу пројекта пружена максимална аутономија уз безрезервну подршку у виду консултација и пружања одговора на питања наставника Департмана, као и инжењера са вишегодишњим искуством из праксе.

Конкретна тема израде возила настала је као резултат сарадње између студената Департмана за механизацију и конструкционо машинство и наставника Катедре за моторе и возила, који су иницирали пројекат, са Катедром за енергетску електронику и претвараче Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације. Помоћ у релизацији идеје пружили су и Департман за графичко инжењерство и дизајн и Департман за производно машинство што је изузетан пример интердисциплинарног приступа и сарадње међу студентима и запосленима на ФТН-у.

Што се тиче самог возила, предњу осовину „Хермеса“ покрећу два електромотора у точковима, а задњу бензински мотор возила „квад? са механичком трансмисијом. При пројектовању носеће конструкције одабран је модуларни приступ како би наредне генерације студената - учесника на пројекту имале олакшан посао при каснијим модификацијама и унапређивањима возила.

Више информација можете пронаћи на сајту Департмана за механизацију и конструкционо машинство.
 

  • Није могуће приказати слику.