Предавање и вожња електричним аутомобилом Tesla


13.02.2018. - 14:45

Позивамо све заинтересоване на предавање “Одрживи енергетски системи са фокусом на електрификацију транспорта” и вожњу електричним возилом ТЕСЛА у понедељак, 19.2.2018. године.

Предавање ће одржати професори са Свеучилишта у Загребу и Универзитета у Београду у организацији Факултета техничких наука 19.2.2018. године са почетком у 12.00ч у амфитеатру Централне зграде Универзитета у Новом Саду поводом предстојеће 3. SDEWES конференције (Сustainable Development of Energy, Water and Environment Systems).

Такође, за заинтересоване посетиоце у периоду пре предавања биће обезбеђена вожња електричним аутомобилом Тесла уз неопходну пријаву проф. др Б. Гвозденац Урошевић на адресу brankagvozdenac@uns.ac.rs


О ПРЕДАВАЊУ
Инфраструктура паметних енергетских мрежа као суперпозиција комуникационих и информационих технологија на постојећу електроенергетску мрежу представља веома важан концепт у решавању изазова одрживог развоја у домену постојећих енергетских система. Познато је да постојећи изазови одрживог развоја у погледу снабдевања енергијом, водом и храном могу бити решени коришћењем унапређених постојећих технологија а одговор на питање на који начин и конкретизација овог решења биће резултат енергетског планирања и све сложенијих модела који се при томе користе. Оптимална решења обухватају више различитих сектора у овом случају сектора електричне енергије и транспорта што омогућава искоришћење синергетских ефеката.

Проф. Невен Дуић, редовни професор на Свеучилишту у Загребу, Факултет стројарства и бродоградње, где држи наставу на предметима енергетског планирања, политике и економије од 2001. године. Члан је међународног научног одбора конференције SDEWES од 2003. године. Помоћни је уредник часописа Energy Conversion and Management, Energy, Applied Energy и домаћег Thermal Science. Поље његовог научног интересовању су енергетско планирање, енергетски системи са високим учешћем обновљивих извора енергије, одрживе енергетске заједнице, климатске промене и друге.

Проф. Никола Рајаковић, редовни професор у пензији на Универзитету у Београду, Електротехнички факултет, са деценијским академским али и практичним искуством у пословима електропривреде и енергетске политике. Аутор је уџбеника из области Анализе електроенергетских система и Дистрибутивних и индустријских мрежа. Кроз бројне међународне и националне пројекте од 2011. фокусиран је на паметне енергетске мреже, опрему и инфраструктуру као могућност привредног развоја Републике Србије.