Професори и асистенти са ФТН-а део победничког тима на Првом светском hyper-reality хакатону


03.04.2018. - 12:16 

На Првом светском hyper-reality хакатону победио је тим који чине професори и асистенти Факултета техничких наука у Новом Саду и Факултета драмских уметности у Београду, окупљени око Лабораторије за сценски дизајн и Лабораторије интерактивних уметности: Карл Мичкеи (ФТН), Ненад Шуњка (ФТН), Павле Динуловић (ФДУ), Бранко Сујић (ФДУ) и Мирко Стојковић (ФДУ).

Хакатон је одржан у београдском Startit центру, од 23. до 25. марта и окупио је 32 учесника из Србије и Велике Британије који су се, током 48 сати, надметали у прављењу што атрактивнијег искуства у виртуелној стварности. Осам такмичарских тимова понудило је креативна решења за надстварно искуство, засновано на истраживању разлика између стварности, виртуелне и хипер-реалности. Учесницима је на располагању била техничка опрема последње генерације и различита пратећа помагала која су допринела креирању потпуног хипер-реалистичног доживљаја.
Овај догађај је организован захваљујући сарадњи између SEE ICT и Бристол ВР Лаб-а оствареној током пројекта Дигитални градови, уз подршку Британског савета у Србији.

Сарадња ФТН-а и Факултета драмских уметности била пресудна јер је спој учесника који се баве различитим уметничким и научним дисциплинама (драматургија, архитектура, сценски дизајн, анимација у инжењерству, дизајн звука, фотографија и видео игаре) у први план поставила интердисциплинарни приступ и карактер комплетног надстварног и хипер-реалистичног искуства.

Победнички тим првог светског hyper-reality хакатона представиће се у уторак, 17. априла  2018. године, у 19.00 у Сценској лабораторији Борислав Гвојић на ФТН-у.  Разговор води Радивоје Динуловић.

Више информација можете пронаћи ОВДЕ.