Средњошколци поново градили мостове од шпагета


11.06.2018. - 11:38

У организацији Департмана за грађевинарство и геодезију и Факултета техничких наука 9. маја 2018. године одржано је друго по реду такмичење у грађењу мостова од шпагета намењено средњошколцима. На овогодишњем такмичењу учествовали су ученици 3. и 4. разреда средњих стручних школа и гимназија из Јагодине, Куле, Врбаса, Сивца, Кикинде и Новог Сада.

Тим „Јер тако смо у могућности" из Јагодине, победник је овогодишњег такмичења изградивши мост највеће носивости након пет сати вредног рада, чиме је освојио 60.000 динара. „Било нам је јако занимљиво. Добра је организација и одушевљени смо професорима и асистентнима. Што више школа би требало да учествује на овом такмичењу јер учите о тимском раду и много људи упознајете” Лазар Михајловић из победничког тима преноси своја искуства.

Другопласираном тиму из Новог Сада „Импастас" обезбеђена је бесплатна припремна настава за упис на ФТН, а тим „Накнадно пријављени", такође из Новог Сада, заузео је треће место освојивши литературу за припрему за пријемни испит за студијски програм Грађевинарство. „На ово такмичење смо се пријавили јер нам је деловало занимљиво, а сви планирамо да упишемо ФТН. Научили смо доста о грађевинарству и било нам је баш интересантно и поучно” – наводи Јована Каламковић из тима „Импастас”.

Средњошколци су у забавној и пријатној атмосфери имали прилику да се упознају са Факултетом, професорима и асистентнима, али и да уче о основама градитељства што им може помоћи приликом полагања пријемног испита и као вид припреме за студије у овој области.

Фотографије можете погледати у ГАЛЕРИЈИ.