Заједничка радионица студената са Tokyo University of Science и ФТН-а


03.07.2018. - 10:52 

На Факултету техничких наука, у просторијама ScenLab-a од 25. до 28. јуна 2018. године одржана је радионица за укупно 36 студената из Новог Сада и Токија (Tokyo University of Science, Јапан).  Формирано је шест радних група (4 студента са ФТН-а су чинили групу са 2 студента из Јапана) које су одговориле на задатак радионице и дале концептуални предлог архитектонско урбанистичких решења за 2 од 4 локације предвиђене КОНКУРСОМ „Нова Места“ који је расписало Друштво архитеката Новог  Сада - DaNS.

Радионицу су водили професори и асистенти са Департмана за архитектуру и урбанизам, Факултета техничких наука, заједно са колегама из Јапана. Они су студенте упутили у задатак и помогли им у формирању група. Такође су надгледали и усмеравали студенте у самом раду одговарајући на њихова питања и коментаришући решења.

Током  дводневне радионице студенти из Србије и Јапана имали су прилику да се упознају и заједно раде на предлогу решења које у обзир узима захтеве и потребе корисника, али и савремене трендове у уређењу који су присутни ван граница наше земље.  Они су, у формираним групама дали укупно шест решења две конкурсе локације („Салајка“ и „Омладинског покрета“), што укупно чини 12 концептуалних архитектонско урбанистичких пројеката. Последњег дана радионице  студенти су презентовали своја решења, при чему су им дати коментари и смернице могућих унапређења. По мишљењу наставника (који су овде имали улогу саветника) предложена решења су одговорила на задатак диктиран конкурсом а студенти су до краја преузели одговорност да довршивши радове пошаљу своја решења и учествују на конкурсу.

Исход радионице је свестрано задовољство, како студената- тако и особља, како домаћина- тако и гостију. Као пригодан крај четвородневног рада уприличена је студијска посета Крагујевцу, при чему је посећен Инжењерски факултет, са којим Факултет техничких наука има дугогодишњу сарадњу. Том приликом организоване су презентације на којима су представљени радови студената ФТН-а као и гостију из Јапана. Приликом посете Крагујевцу посећен је и комплекс музеја 21. октобра, архитекте Ивана Антића, за чија су дела гости из Јапана били посебно заинтересовани. За крај дружења предвиђен је обилазак Меморијалног комплекса парка Шумарице у коме се налазе споменици значајних домаћих аутора. Током боравка у Србији гости су исказали недвосмислено задовољство и изразили интерес за будућом сарадњом.
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.