Доц. др Слађана Милићевић добитница националне награде „Милорад Мацура” ИАУС-а


01.02.2019. - 07:26

Доц. др Слађана Милићевић, шеф Катедре за уметност Департмана за архитектуру и урбанизам, добитница је националне награде „Милорад Мацура” за најбољу докторску дисертацију из области архитектуре и урбанизма у 2018. години коју додељује Институт за архитектуру и урбанизам Србије (ИАУС).

Своју дисертацију на тему „Дисоцијативни простор модерности: Дискурс празнине у архитектури и визуелним уметностима XX и почетка XXI века” доц. Милићевић одбранила је а Факултету техничких наука под менторством проф. др Радивоја Динуловића, а награда јој је уручена у просторијама ИАУС-а 28.1.2019. године у Београду. „Тема ове студије је теоријско уобличавање дефиниције дисоцијативног простора, којим се описује специфично модерни однос субјекта и простора, односно коекстензивни (екстимни) карактер просторности и субјективности у модерној епохи” - наводи доц. др Слађана Милићевић и додаје да је анализа простора у пољу дисоцијативности спроведена у области архитектуре и визуелних уметности, превасходно се ослањајући на истраживања у области филозофије, психологије и теоријске психоанализе.

Факултет техничких наука има дугогодишњу успешну сарадњу са Институтом за архитектуру и урбанизам са којим има потписан споразум о сарадњи а прикази награђених радова биће објављени у наредном броју часописа „Архитектура и урбанизам”.
 

  • Није могуће приказати слику.