Свечано отворен други ФТН Хакатон


08.06.2019. - 10:35

Уз присуство великог броја студената, матураната, партнера и званица свечано је отворен други ФТН Хакатон 8. јуна 2019. године у Централној згради Универзитета у Новом Саду.

Такмичење је отворио проф. др Владимир Катић, продекан за финансије и развој Факултета техничких наука који је истакао значај овог догађаја за лични и професионални развој студената и средњошколаца, поготово јер им пружа прилику да два дана раде са менторима који су стручњаци у својим областима.

Владимир Тодоровић, шеф Канцеларије за међународну сарадњу ФТН-а и проф. др Ненад Симеуновић, координатор рада Маркетинг службе ФТН-а као идејни творци ФТН Хакатона, представили су главни мотив овог такмичења који се односи на подстицање иновативности и креативности код младих људи у циљу подизања предузеничког духа код студената и пре завршетка студија.

Основна тема овогодишњег ФТН Хакатона односи се на анализу података из које ће учесници тестирати и развијати своја знања, како кроз такмичење, тако и кроз атрактивна, научно-популарна предавања која ће одржати стручњаци у овој области уз главну поруку такмичења “Play with data to build a Smart city“. Осим подстицања нових идеја, размене знања и вештина и међусобне спознаје капацитета и потенцијала тимског рада студената из различитих области науке, још један од циљева је промоција вредности студентима и средњошколцима.

Такмичари су студенти ФТН-а и других факултета са различитих студијских програма, чиме се подстиче мултидисциплинарна сарадња као услов за креирање успешних стартапа. Осим тога, циљ је да се студенти инспиришу на сопствене предузетничке подухвате. Такође, део Хакатона, под називом „PROMOTON“ је предвиђен за матуранте и подразумеваће нешто краћу форму са другачијом темом. Овом приликом ће се матуранти наћи у друштву старијих колега и доживети прва академска искуства.

ФТН Хакатон ће трајати два дана, 8. и 9. јуна 2019. године, и реализује се у оквиру пројекта прекограничне сарадње са Хрватском XBIT чији је један од реализатора Факултет техничких наука.