Проф. др Илији Ковачевићу Октобарска награда Града Новог Сада за 2019. годину


31.10.2019. - 14:54 

Проф. др Илија Ковачевић добитник је Октобарске награде Града Новог Сада за 2019. годину за изузетна остварења у области науке, просвете и развоја школства постигнута увођењем, акредитацијом и контролом квалитета студијских програма и установа високог образовања.

Проф. Ковачевића, чији је целокупни досадашњи рад био везан за Факултет техничких наука и Универзитет у Новом Саду, предложио је његов Факултет, док је Скупштина Града Новог Сада донела одлуку да му се ово значајно признање додели на основу залагања којим је допринео развоју високог образовања у Новом Саду и Републици Србији и стекао уважавање и признања студената, наставника и научних радника.

Овим поводом проф. Ковачевић је истакао да је за њега Октобарска награда симбол борбе против фашизма и сваког угњетавања људи. „Рођен сам и васпитан у партизанској породици и антифашизам и истинољубље је за мене непролазна истина. Зато за мене ова награда, и оно што репрезентује, представља изузетну част. Са друге стране, читав век сам провео на овом Факултету који је перјаница развоја високог образовања у Србији и шире, веома ми је драго што је иницијатива потекла из “моје куће”” – навео је проф. Ковачевић.

Проф. др Илија Ковачевић свој радни век на ФТН-у започео је као асистент математике 1972. године на тадашњем Машинском факултету. У звање доцента изабран је 1980. године, у звање ванредног професора 1985. године, а у звање редовног професора за научну област математика изабран је 1990. године. У пензију је отишао 2016. године и још две године био ангажован у настави на мастер и докторским студијама. Наставна делатност обухвата математичку анализу, вероватноћу и статистику. Аутор је и коаутор преко 50 уџбеника и приручника из различитих курсева математике. Научна делатност професора Ковачевића обухвата општу топологију – компактност и примену математичких модела у техничким наукама са преко 80 научних радова и саопштења.

Као професор и продекан за наставу у више мандата, интензивно се бавио имплементацијом Болоњске декларације и проблемима високог образовања у Републици Србији и шире у региону. Иницијатор је увођења Информатора за упис студената од шк. 1992/93, увођења Додатка дипломе (на српском и енглеском језику) на ФТН-у од шк. 2004/05, а остаће записано да је додатак дипломе позитивно оцењен на Министарској конференцији у Бергену, на основу чега је Република Србија 2004. добила прелазну оцену за спровођење Болоњске декларације. Тај додатак дипломе је усвојен као образац не само на УНС-у већ на свим универзитетима у Србији. Од 2015. до 2018. године био је члан Националног савета за високо образовање Републике Србије. Од 2018. године члан је Комисије за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању.

Био је руководилац тима за акредитацију установе и студијских програма Факултета техничких наука у првом и другом циклусу као и руководилац тима за самовредновање 2012, 2015 и 2017. Коаутор је преко 80 монографских и стручних радова на ту тему.

У својој вишедеценијској безусловној посвећености позиву наставника универзитета, проф. др Илија Ковачевић, поред свега што је наведено, издаваја се и као омиљени професор више од 40 генерација студената ФТН-а. Такође, ужива високо поштовање не само међу студентима ФТН-а, већ и шире. Професору Ковачевићу је додељена Захвалница за допринос квалитету образовања студената од стране Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) у 2014. години. О професору као натпросечном предавачу и врсном педагогу говоре и резултати спроведених анкета и исказана мишљења студената.

Према његовим речима, од одласка у пензију када је настава у питању, студенти, за које је живео и радио, јесу оно што му највише недостаје. “Сваке године сам имао око 500 нових бруцоша и са њима се увек креирао необјашњиви однос пун љубави и пожртвованости. Та емотивна повезаност је нешто што ме и дан данас испуњава, као и обострано радовање мојих бивших студената када год се сретнемо, а морам рећи да они из мојих првих генерација данас на упис доводе своју унучад” – закључује проф. Ковачевић.

За свој стваралачки рад и допринос развоју Универзитета и ФТН-а, Илија Ковачевић је добио и Награду за животно дело Удружења наставника и научних радника АПВ.

ФОТО: Фејсбук страница Скупштине Града Новог Сада
 

  • Није могуће приказати слику.
  • Није могуће приказати слику.