Институт Fraunhofer и ФТН потписали Меморандум о сарадњи


28.10.2019. - 08:35

У Влади Републике Србије Факултет техничких наука потписао је Меморандум о сарадњи са немачким Институтом Fraunhofer којим се ствара основа за имплементацију концепта Индустрија 4.0 у Србији.

У присуству др Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој, Меморандум су потписали проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука и Јакоб Едлер, извршни директор Fraunhofer Института.

Овом приликом министар Поповић је истакао да је овакав документ веома значајан за Србију, јер се његовим потписивањем омогућава стварање подлоге за имплементацију Индустрије 4.0 у нашој земљи, али и услова за привлачење нових инвеститора из Немачке што ће утицати на отварање нових, високотехнолошких радних места у Србији. „Овај Меморандум омогућиће размену знања, искустава и трансфер технологија између српских и немачких стручњака, као и водећих научно-истраживачких организација у том процесу“ - рекао је министар Поповић и додао да је ово још једно признање за STEM факултете у Србији, који су од стране најрелевантнијих светских рејтинг агенција оцењени као најбољи у овом делу Европе.

Јакоб Едлер, извршни директор Fraunhofer института приликом потписивања Меморандума истакао је одличну сарадњу са ФТН-ом која је до сада била реализована у различитим контекстима. “ФТН је члан конзорцијума нашег познатог европског истраживања о производњи и има пресудну улогу за ову студију која се односи на напредне производне технологије и дигитализацију у Србији“ – додао је Едлер.

Проф. др Раде Дорословачки, декан ФТН-а изразио је велико задовољство поводом потписивања Меморандума о сарадњи са овако значајном немачком институцијом.
„Ми не стварамо науку ради науке, већ ради примене, а то је и правац деловања Института Фраунхофер због чега смо и нашли заједнички језик” – истакао је проф. Дорословачки.

ФОТО: Кабинет министра за иновације и технолошки развој
ФОТО: доц. др Угљеша Марјановић
 

  • Није могуће приказати слику.