Изазов: “Подацима до бољег разумевања процеса депопулације”


05.02.2020. - 08:06 

Како би боље разумели развојне изазове које депопулација доноси, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) и Популациони фонд УН (UNFPA) објавили су изазов “Подацима до бољег разумевања процеса депопулације” са наградним фондом од 40,000 долара за иновативна решења.

Попут многих развијених и земаља у развоју, Србија се суочава са демографским променама. Негативан природни прираштај, висока стопа емиграције и изузетно ниска стопа имиграције су основне одлике ове друштвене трансформације у нашој земљи. Србија се налази у првих десет земаља у свету чије се становништво најбрже смањује. Према пројекцијама Светске банке, до 2050. године Србија ће имати 23,8% мање становника него 1990. године.

Главни циљ изазова је стицање нових увида о демографским трендовима, кроз повезивање академске заједнице и ИТ професионалаца, уз коришћење традиционалних и алтернативних извора података.

UNDP и UNFPA позивају дата сциенце заједницу, академске истраживаче и све заинтересоване за процес депопулације да предложе нове идеје засноване на подацима који могу помоћи да боље разумемо шта овај процес заиста значи за Србију – какав је утицај депопулације и које развојне могућности нуди.

Више информација можете погледати ОВДЕ.

Пријаве су отворене до 29. фебруара и можете је извршити ОВДЕ.