Порука подршке декана нашим студентима


03.04.2020. - 22:56 

Драги наши студенти, Факулет техничких наука је уз вас!

Иако сте млади и углавном здрави, обавезни сте да, чувајући свој живот, сачувате животе најближих и свих осталих људи, нарочито старих и здравствено ризичних особа, покажете солидарност, зрелост и одговорност. Младост не гарантује имунитет. Зато вас молим да, док траје ванредно стање, свакога дана пратите медије и поштујете одлуке и препоруке органа власти и здравствених институција. Колико год вам то тешко пало, неопходно је да примењујете мере заштите од вируса корона, укључујући ограничавање кретања и сва друга ограничења која су тренутно одређена или буду прописана у рату против пандемије.

Наш факултет се строго и дисциплиновано придржава свих прописаних мера. Настава се одржава онлине редовно по распореду часова. На Интернет платформи нам је тренутно вас 10.000 студената и 800 наставника који реализују 900 курсева. Ми, професори, вам стојимо на располагању да нам се обраћате питањима у свако доба, и преко платформе и путем e-mail-а. Такође, матурантима смо обезбедили онлине збирку задатака за пријемни испит из математике у којој се налази теорија, решени задаци и задаци за вежбу са резултатима. Збирка је на сајту Факултета и доступна је свима.

На услузи смо читавој заједници. Сарадњу са привредом заменили смо сарадњом са здравственим институцијама са жељом да помогнемо у тренутним изазовима са којима се сусрећу хероји данашњице – здравствени радници. До данас су наши 3D штампачи израдили делове за преко 500 визира за здравствене раднике. Заједно са Кабинетом министра за иновације и технолошки развој смо пред лансирањем платформе која ће повезивати грађане у изолацији са Друштвом психолога Србије, како би им пружали помоћ у савладавању новонастале ситуације ограниченог кретања. Сада радимо на освајању производње делова за адаптацију ронилачких маски и њихово повезивање на респираторе како би више пацијената могло да користи један уређај.

Уверен сам да је са својих више од 15.000 студената и преко 900 наставника, асистената и сарадника, ФТН  један од најснажнијих стубова развоја наше вољене Србије, Војводине, Града Новог Сада и  завичаја сваког појединца.

Предводећи Факултет, не само у лепим него и у тешким тренуцима, сигуран сам да ћемо потврдити углед и вредност нашег факултета и да  ћемо се, сви заједно и свако појединачно, на одговарајући начин понашати у савладавању опасности од вируса корона.

Као што видите, Факултет се лавовски бори и охрабрује све вас да се придружите и да останете код куће како бисмо спречили ширење вируса. Наша нова зграда Научно-технолошког парка, чека вас да у њој започнемо све што смо планирали кад ванредно стање прође.

Будите здрави, будите добри и испуњавајте своје обавезе вредно као и до сада.

Проф. др Раде Дорословачки
Декан Факултета техничких наука