Доц. др Лука Стрезоски овогодишњи лауреат престижне награде „Др Зоран Ђинђић“


08.01.2021. - 08:28 

За овогодишњег лауреата прве награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача за 2020. годину изабран је др Лука Стрезоски, доцент на Факултету техничких наука и шеф Катедре за електроенергетику и примењено софтверско инжењерство.

Ово престижно признање које додељује Фонд „Др Зоран Ђинђић“ Универзитета у Новом Саду младим научницима и истраживачима за постигнуте изузетне резултате у области науке и истраживачког рада за претходну школску годину, доц. Стрезоском свечано је уручено у Централној згради Универзитета у Новом Саду 30. децембра 2020. године.

У оквиру свечаности, присутне је поздравила проф. др Сања Подунавац-Кузмановић, проректорка за наставу и студентске активности УНС-а. У име Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, који је традиционални финансијски покровитељ награда, присутне је поздравио покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић који је доц. Стрезоском свечано уручио ову награду.

Квалитет научних резултата младих научника и истраживача са територије АП Војводине се оцењује на основу научног нивоа и значаја резултата, утицајности, цитираности, параметара квалитета часописа и конкретног научног доприноса кандидата у реализацији резултата. Поред квалитета, у оцени научноистраживачког доприноса узима се у обзир и низ квантитативних показатеља. Образложења за доделу ових награда за 2020. годину представила је проф. др Биљана Шкрбић, председница Одбора Фонда „Др Зоран Ђинђић“ Универзитета у Новом Саду.

Овом приликом доц. др Лука Стрезоски је истакао да је ова награда за њега показатељ да се труд и залагање исплати. “Чињеница да је то препознато даће нам крила и ентузијазам да наставимо да се бавимо науком у истом духу и да тиме допринесемо бољој и здравијој будућности за генерације које долазе. То и јесте основни задатак и обавеза једног научника”- наводи др Лука Стрезоски и додаје да су му на том путу велика подршка била породица, његов истраживачки тим, али и сама институција на којој ради, као и њени професори.

“Желео бих да се захвалим мојим родитељима, мом брату, и мојој супрузи који су моја највећа подршка у животу, и без чије подршке данас сигурно не бих био овде. Што се научног аспекта тиче, мој отац је мог брата и мене, од наше треће године живота учио логици и математици, и на тај начин нам усадио научни аспект погледа на свет, који нас никада није напустио. Моја мајка се за то време трудила да од нас направи часне и поштене људе. Коначно, моја супруга и мој брат, јесу моји саборци и подршка у сваком подухвату, и без њих свакако овакви успеси не би били могући. Поред тога, огромну захвалност дугујем и мом Факултету техничких наука који је мени и мом истраживачком тиму пружио могућност да се овде, у Новом Саду, бавимо науком на највишем светском нивоу. Захваљујем се декану Факултета техничких наука, проф. Радету Дорословачком, који ме је учио математици и логичком начину размишљања још током средње школе, па после на факултету, а затим пружио и безусловну подршку мом научноистраживачком раду, и који је на тај начин, поред мог оца, био један од најважнијих ментора у мом научном одрастању. Такође, велику захвалност дугујем академику, професору Теодору Атанацковићу, кога сматрам једним од наших највећих научника икада, и заиста се осећам привилеговано што могу да га зовем својим пријатељем. Професор Атанацковић ме је, заједно са мојим оцем, на најлепши и најсуптилнији начин навео да се заљубим у науку и живим за њу” – истиче доц. Стрезоски.

Према речима доц. Стрезоског ова награда даје му ентузијазам да настави у истом духу и да тежи идеалима које је зацртао: електроенергетски систем заснован на потпуној производњи електричне енергије из чистих и обновљивих извора, што је према његовим речима једини пут ка здравом и одрживом животу људи на планети. Својим млађим колегама доц. др Лука Стрезоски поручује: “Сањајте велике снове, живите за те снове, будите спремни да пуно радите и одричете се зарад тих снова, и снови ће, пре или касније, постати реалност”.

Ову награду доц. др Лука Стрезоски добио је на основу изузетних разултата које је постигао у области науке и истраживачког рада. Конкретно, област истраживања којом се доц. Стрезоски бави је интеграција, моделовање и заштита електроенергетских система будућности, са великом количином обновљивих извора енергије. Доц. Стрезоски је докторирао са својих 27 година, 2017. године, са просеком 10,00. Усавршавао се у УК-у и у САД-у где је стицао различита знања кроз реализацију стручних пракси. Аутор је и коаутор 11 радова са SCI листе (већином М21а и на већини први аутор), као и 23 рада осталих категорија. Реализовао је четири предавања по позиву, уредник/гостујући уредник је два међународна часописа (од којих један категорије М21а) и коаутор је једног техничког решења примењеног на националном нивоу (М82). Индекс компетентности му је 142, а индекс цитираности 145 са h-индексом 8 према „Google scholar“-у. Такође, доц. Стрезоски је саветник и ментор неколико студената при изради докторских дисертација. Учесник је на једном пројекту финансираном од стране Министарства просвете и технолошког развоја Србије и на два пројекта финансирана од стране ЕУ. Учествовао је у организацији једног од водећих светских научних скупова у области електротехнике и рачунарства, на Универзитету у Новом Саду (IEEE EUROCON 2019). Поред научноистраживачког рада, др Стрезоски остварује значајан допринос у привреди. Као Главни Саветник („Principal Consultant”) у оквиру мултинационалне компаније “Schneider Electric” активно се бави применом напредних метода у индустрији, и задужен је за саветовање инжењерских тимова при развоју индустријских алата за интеграцију велике количине обновљивих извора. Поред тога, доц. Стрезоски активно учествује у више међународних индустријских пројеката у области управљања и заштите електроенергетских система са великом количином обновљивих извора. Целокупан рад доц. Стрезоског има огроман значај за друштво, као и за самог појединца. Безбедна интеграција велике количине обновљивих извора и замена електрана и аутомобила на фосилна горива чистим изворима енергије и електричним аутомобилима, једини је пут ка здравом и одрживом животу људи на планети. Ово је могуће остварити једино систематским приступом и развојем потребних алата за интеграцију, надзор, управљање и заштиту оваквих система будућности, на чему се управо базира рад доц. Стрезоског.


 

  • Није могуће приказати слику.