Посета Лабораторији за енергетску електронику EPFL-а у Лозани


12.10.2021. - 08:54 

Наше колеге са Катедре за енергетску електронику и претвараче (Департман за енергетику, електронику и телекомуникације) током септембра 2021. посетиле су једну од најзначајнијих истраживачких институција у Швајцарској - École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL).

Доц. др Иван Тодоровић, доц. др Дејан Рељић, доц. др Дејан Јеркан и асистент Ивана Исаков, учесници су научноистраживачког пројекта под називом Energy Gateway Concepts - knowledge streaming for power grid Researh and Develepment (EGC-R&D) који се реализује у оквиру Програма сарадње српске науке са дијаспором „Ваучери за размену знања“. Партнер из дијаспоре на овом пројекту је EPFL, а једна од пројектних активности била је и посета овом политехничком универзитету  у циљу заједничке сарадње, размене знања и искуства.
Госте са ФТН-а дочекао је др Дражен Дујић, ванредни професор на овом универзитету и шеф Лабораторије за енергетску електронику. Том приликом тим са ФТН-а имао је прилику да се упозна са најсавременијим технологијама у области средњенапонске енергетске електронике која је од изузетног значаја за производњу, конверзију и складиштење електричне енергије. Лабораторија за енергетску електронику EPFL-а поседује модерну опрему на којој, под менторством проф. Дујића ради око 25 студената докторских и постдокторских студија. Део пројектног тима је током десетодневне посете обишао и неколико лабораторија, упознао се са научноистраживачким и наставним активностима запослених у лабораторији, учествовао у експериментима заједно са њима и дискутовао о правцима примене и даљем развоју енергетске електронике. Ова посета учврстила је већ постојећу сарадњу са овом институцијом и донела нова знања која ће бити драгоцена у даљем научноистраживачком раду.

 

  • Није могуће приказати слику.