Завршна конференција пројекта глобалне климатске промене - Клими


14.06.2022. - 09:12 

У четвртак 02. јуна 2022. у Свечаној сали Факултета техничких наука у Новом Саду одржана је завршна конференција у склопу пројекта Глобалне климатске промене - Клими, на којој су учествовали ученици и њихови наставници из петнаест средњих школа из Србије. Након што су се окупили, учесници су обишли акредитовану Лабораторију за мониторинг депонија, отпадних вода и ваздуха.

Конференција је отпочела поздравном речју руководиоца пројекта Фулбрајт алумнисте ванр. проф. Немање Станисављевић, након тога је др Бојане Зораје кратко представнила ток пројекта и конкретне активностима које су спроведене. У наставку је скуп поздравио директор Департмана за инжењерство заштите животне средине и заштите на раду ванр. проф. др Дејан Убавин,  затим су проф. др Драгана Штрбац и ванр. проф. Др Ивана Михајловић одржале предавања о актуелностима у истраживањима у вези са климатским променама.
Други део конференције био је посвећен представљању школа и њихових пројектних резултата. Свака школа се представила презентацијом о томе шта су они урадили у оквиру пројектних активности и које су поруке које желе да пренесу вршњацима и широј јавности. Све школе су показале изузетну иницијативу, ђаци су ширили поруку о значају борбе против климатских промена и изнели нека своја решења како да се смањи утицај у њиховој околини,  што је и био циљ пројекта Клими. Ове године пројекат је био такмичарског карактера а победила је Саобраћајна школа „Пинки“ из Новог Сада. Ђаци из ове школе су представили идеју о постављају ветрогенератора који би се покретали захваљујући кретањима у саобраћају. На овај начин генерисала би се чистија електрична енергија која може да искористи за напајање расвете или било које друге потребе. Овакве турбине би се поставиле широм града на стратешким местима, попут мостова, чиме је показана и одрживост и шира примена идеје њиховог решења.

У пројекту Клими који се спроводи од новембра 2021. године, учествовало је петнаест средњих школа широм Србије (Нови Сад, Врбас, Београд, Бор, Ниш, Лозница, Суботица, Руски Крстур, Сремска Митровица, Бач, Шабац, Вршац). Школе су биле укључене у активности које су осмишљене да информишу, едукују, и активно укључе средњошколску популацију у решавање проблема у вези са климатским променама. У свакој школи је одржана по једна радионица у склопу које је ученицима представљена суштина настанка и последица климатских промена, методе за побољшање и заустављање погоршања постојећег стања. Департман за инжењерство заштите животне средине и заштите на раду (Факултет техничких наука, Нови Сад) уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава и ФулбрајтАлумни Програма  до сада је реализовао пројекте „Сакупљажа, калкулажа, амбалажа, рециклажа“ (СКАР), Отпад као енергент (ОКЕј), Циркуларна економија у мојој општини (CIRCLE) и FOODY (FOOD waste generation and management).
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.