Стручна посета студената ФТН-а сајму IFAT


23.06.2022. - 11:13

Департман за инжењерство заштите животне средине и заштиту на раду, Факултета техничких наука у Новом Саду, током 2022. године реализује, са SRH Hochschule Heidelberg, DAAD пројекат под називом Democratia - Aqua - Technica III. Пројекат представља наставак Democratia - Aqua – Technica I & II пројеката, финансираних од стране DAAD, буџетом федералних средстава Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке. Фокус пројекта усмерен је ка иновативним концептима техничких решења за одрживо управљање водним ресурсима и промоцији смањења регионалних и локалних конфликата при ангажовању цивилног друштва.

Као део пројектних активности, за студенте оба универзитета, у периоду од 30.05. – 03.06.2022. финансирана је стручна посета IFAT сајму који је ове године одржан у Минхену, Немачкој. Сајму је присуствовало око 119.000 посетилаца из 155 земаља, у циљу упознавања са савременим технологијама и иновацијама из области инжењерства заштите животне средине, управљања водама, канализационим системима, отпадом и сировинама. На сајму је било присутно 2.984 излагача из 59 земаља света.

Професори и студенти докторских и мастер студија студијских програма Инжењерство третмана и заштите вода и Инжењерство заштите животне средине, Департмана за инжењерство заштите животне средине и заштите на раду, заједно са професорима и колегама са Универзитета у Хајделбергу, присуствовали су великом броју презентација еминентних асоцијација и престижних компанија из области, а само неке од њих биле су Немачка асоцијације за воде, отпадне воде и отпад (DWA), компанија Wehrle, H2O, Envirochemie, Tour ProMinent GmbH, 3P Technic filter system Gmbh, Huber technology, 3A Wasser Technik Gmbh & Co.KG и многе друге.

У оквиру посете сајму, студенти и професори Департмана имали су прилику да присуствују актуелним предавањима стручњака из области иновативних решења  везаних за  Digitalisation in the German Water Sector (DWA Water Skills), Phosphor-recycling (GRENZEBACH Co), Renewable energies (Eng4env GmbH), Sludge and Phosphorus Recovery (ISA Co), Solar-thermal Sludge Drying (EGLV Co),  Remove microplastics from water easily, process controlled, and cost effectively (ProMinent GmbH ) и многе друге теме.

Током посете сајму, студенти су учествовали у дискусијама и дебатама са колегама и представницима компанија, и на тај начин проширивали  своје техничко знање из уже стручне области. Стручна посета IFAT сајму била је одличан полигон за едукацију и повезивање студената, научника и стручњака из области инжењерства заштите животне средине, у циљу креирања нових и иновативних решења, са идејом да се на њиховој имплементацији и интеграцији ради у следећим фазама Пројекта.

О свим будућим активностима и актуелним дешавањима на Пројекту можете се информисати на сајту пројекта: хттпс://демоцратиа-аqуа.орг.

Позивамо све заинтересоване студенте и колеге са Факултета техничких наука и читавог Универзитета да узму активно учешће у предстојећој Third Democratia-Aqua-Technica конференцији, која ће се одржати у септембру 2022. године. Детаљније информације о конференцији биће доступне на горе наведеном линку.

За све додатне информације везане за конференцију и активности на Пројекту можете се обратити, путем mail-а, координатору Democratia - Aqua - Technica III пројекта са Србију, проф. др Маји Турк Секулић (majaturk@uns.ac.rs).
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.