Студенти производног машинства поново на стручним екскурзијама


23.06.2022. - 13:42

Након дуже паузе изазване COVID-19 пандемијом, студенти производног машинства су поново добили прилику да крену у обилазак домаћих компанија и упознају се са актуелним дешавањима у струци. У претходних месец дана организоване су три стручне екскурзије. Сезона је отворена 26.05.2022. године упознавањем са дометима целокупне индустрије кроз посету 64. Међународном сајму технике у Београду.

Око седамдесет студената имало је прилику да се упозна са најновијим достигнућима из области метрологије, конвенционалних и неконвенционалних обрада скидањем материјала, адитвним технологијама 3d штампе, пластичног деформисања, испитивања материјала, али и аутоматизације, роботике и примене виртуелних технологија, укратко са концептом индустрије 4.0..

Након успешног старта, студенти треће године 8. јуна посетили су три оближња производна предузећа: Unimet из Каћа, FKL из Темерина и Termometal из Аде. Том приликом студенти су се се упознали са технолошким процесима, поступцима обраде резањем, поступцима заваривања, термичком обрадом појединачних делова и заварених конструкција, поступцима инжењерства површина (хромирање, никловање, брунирање, плазма нитрирање, цементацију), и многим другим поступцима и техникама. Све то како у условима масовне производње уског дијапазона делова, тако и појединачне производње заиста великог броја различитих делова. Опис производног процеса био је излаган и од стране наших свршених студената.

Након тога студенти су посетили три компаније из Суботице. Студенти четврте године основних академских студија и прве године мастер академских и мастер струковних студија прво су посетили фабрику компаније Continental. Представници компаније упознали су студенте са самом компанијом, програмом стручне праксе и могућностима запослења и рада. Иннжењери Continental-а представили су и један свој уобичајен дан на два радна места: инжењера индустријализације процеса и инжењера техничког развоја. Том приликом студенти су обишли и производни погон и упознали су се са начином на који једна светски позната компанија успева да опстане и расте у аутомобилској индустрији дуги низ година.

Након Continental-а, посета Суботици настављена је у компанијама ATB Sever и Motorenwerke које производе електромоторе, првенствено за иностране купце. Студенти су се упознали са свим машинским производним технологијама које су потребне за производњу једног електричног уређаја. Након обиласка производних погона уприличена је и кратка презентација о проблемима са којима се сусрећу запослени машински инжењери. Студенти су стекли знање о неопходности пројектовања и прављења електромотора који је у стању да успешно врши своју функцију у најзахтевнијим условима, као и о неопходности постизања уске толеранције делова и конкурентне цене производа у условима појединачне производње.

Након летње паузе у плану је интензивни наставак стручних путовања, како у земљи, тако и у иностранству.
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.