Тим NOLIMAST ФТН-а добитник Треће награде на такмичењу у Кини


24.05.2023. - 08:33 

У Нингбоу у Кини од 17. до 19. маја успешно су одржани Други омладински научно-технолошки форум Кина-CEEC и Прво такмичење младих у иновацијама и предузетништву Кина-централна и источна Европа.

Форуму се обратио државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије Вукашин Гроздић. У финалној рунди такмичења, две српске стартап компаније, један институт и један факултет освојили су две друге и две треће награде.

У финалном делу конкуренције, било је представљено 27 пројеката, и то учесника из Кине и 13 земаља CIEES-а.

Стартап компаније из Новог Сада које су добитнице награда су EnergyPulse Doо, са освојеном Другом наградом и Agrines, са освојеном Трећом наградом.

Тим NOLIMAST са својим пројектом "Изолација буке и вибрација посредством нелинеарних метаструктура", којим руководи проф. др Ивана Ковачић, а институција/носилац је Факултет техничких наука освојио је Трећу награду и укључен је у 5. Сесију стратегијског истраживања и развоја са Школом аерокосмичког инжењерства, при Пекиншком институту за технологију.  Тим NOLIMAST су и проф. др Жељко Кановић и проф. др Владимир Рајс.

Институт "Др Јосиф Панчић" освојио је Другу награду и укључен је у 5. Сесију стратегијског истраживања и развоја са Институтом за поврће и цвеће Кинеске академије за пољопривредне науке.

Ова постигнућа су одличан доказ снаге и иновативности наших научника и предузетника. Верујемо да ће сарадња између две земље у области науке, технологије и иновација наставити да доноси практичне резултате и успехе у будућности, како у основним истраживањима, тако и у примењеним областима.

Вест преузета са сајта Министарства науке, технолошког развоја и иновација
*ФОТО: сајт Министарства науке, технолошког развоја и иновација
 

  • Није могуће приказати слику.