Посета делегације Техничког универзитета у Грацу ФТН-у


02.06.2023. - 08:09

Факултет техниких наука је у понедељак 15. маја 2023. године, посетила делегација са Техничког универзитета у Грацу, Аустрија.

Делегацију су чинили професори Franz Haas, декан Факултета за машинство и економске науке и шеф Института за производно машунство, Bernd Markus Zunk, продекан за наставу и заменик Института за бизнис, економију и индустријску социологију, Амила Омажић сарадник са истог института, Norbert Enzinger, заменик Института за науку о материјалима, спајање и деформисање, Helmut Benigni, заменик Института за хидрауличне машине, Вања Суботић, координатор за интернационализацију Факултета за машинство и економске науке и заменик Института за термално инжењерство, Peter Brunnhofer, заменик Института за трајност елемената и железничку технологију и Patricia Goetz из алумни канцеларије. ФТН су представљали професори Себастиан Балош, продекан за инвестиције и сарадњу са привредом, иначе са Департмана за производно машинство, Стеван Станковски, Гордана Остојић, Срђан Савић и Ненад Медић са Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент, Мирослав Кљајић, Слободан Ташин и Синиша Бикић са Департмана за енергетику и процесну технику, као и Драган Ружић са Департмана за механизацију и конструкционо машинство.

Након састанка, потписан је Споразум о пословно-техничкој сарадњи између две институције, а потом су гости и домаћини обишли наше лабораторије компатибилне њиховим лабораторијама и упознали се са активностима и тренутним истраживањима која се одвијају.

Технички универзитет у Грацу има дугу традицију, основан је 1811. године, има чак 3900 запослених и 13700 студената. Иако постоје основне области везане за науку о материјалима, еколошке системе, мобилност и производно машинство, информационе технологије и хумане и биотехнологије, негује се интердисциплинарност и као таква, институција представља водећу у Аустрији, једној од најразвијенијих држава Европе. Интересантно је да иако су основне студије на Немачком, мастер и докторске су на енглеском, тако да постоји значајан потенцијал у инклузији страних студената. Као такав, Технички универзитет у Грацу је у великој мери компатибилна институција ФТН-у, што је и истакнуто на радном састанку.

Констатовано је да постоји велик потенцијал у размени наставничког кадра, студената, али и заједничких истраживања чиме ће се створити предуслови за, у првој фази, заједничким публикацијама, а касније и пројектима. Такође, постоји интерес и за принципом отворених лабораторија, што ће омогућити међусобно коришћење експертиза и опреме за потребе израде мастер радова и доктората. Сарадња две институције које се налазе на растојању мањем од 600 km без сумње има светлу будућност.
 

  • Није могуће приказати слику.
  • Није могуће приказати слику.