EV DAYS 2023


19.09.2023. - 08:56 

Трећи по реду регионални Сајам и конференција „EV Days“ одржао се у Новом Саду 14. и 15. септембра 2023. године у Мастер центру Новосадског сајма.

На отварању првог дана сајма и конференције присутнима се обратио покрајински секретар за привреду и туризам, Ненад Иванишевић и градоначелник Новог Сада, Милан Ђурић, док је министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић, свечано отворила догађај. На свечаном отварању другог дана, посетиоцима су се обратили председник надзорног одбира Глобос осигурања и потпредседник OMR Group-а , Петар Гаврановић, министар за равномерни регионални развој, Един Ђерлек, као и министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић. Приликом отварања указано је на значај технолошког развоја, паметне специјализације и паметних градова, где су електрична возила, као један од кључних чинилаца паметних градова, од суштинског значаја за ову област.

Овај значајан догађај, који је окупио лидере из области аутомобилске индустрије, представнике државних, локалних и регионалних институција, академску заједницу и будуће инжењерске кадрове организовали су компанија Ninamedia и Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, уз подршку Радио-телевизије Србије као медијског покровитеља.

Овогодишњи "EV DAYS" је био организован у неколико сегмената, укључујући конференцијски, излагачки део, тестинг зону, као и студентско такмичење, с циљем да се на савремен, јединствен и свеобухватан начин презентују и промовишу актуелности у вези са електричним возилима.
Током манифестације, одржано је шест панела са изузетним говорницима из области електромобилности. Тематске области обухватале су енергетску транзицију, повезивање академије и индустрије, изазове коришћења и одржавања електричних и хибридних возила, па и визијама будућности за паметне градове, које су представили градоначелници Крања, Требиња и Новог Сада. Ови панели су омогућили дубоке увиде у развој урбаног окружења које ће бити паметно, ефикасно и одрживо.
Стручњаци из водећих страних и домаћих организација, компанија и високообразовних институција су заједно делили своја искуства и знања у вези с најновијим технологијама везаним за електрична и хибридна возила.
У излагачком делу манифестације посетиоци су имали прилику да се упознају са перформансама више од 30 различитих електричних и хибридних возила, при чему су неки од модела по први пут представљени баш на "EV Days" догађају.
Тестинг зона употпунила је доживљај посетиоца, који су имали прилику да тестирају преко 15 изложених електричних возила, пуњача, као и да се ближе упознају са њиховом технологијом. По први пут на сајму и конференцији омогућена је употреба и AR технологије, која је пружила посебно искуство.

Тематске изазове на пројекту под називом IEEE4Challenge, организован у сарадњи са IEEE студентским огранком у Новом Саду, осмислиле су компаније ZF Group, Schneider Electric, Глобос осигурање и Origin charging technologies. Кроз изазове, студенти су се упознали са најновијим технолошким приступима и проблемима данашњице, а поред стицања нових вештина и знања, студенти сличних интересовања су кроз креативност, забаву и тимски рад решавали проблеме различитих категорија. На изазову је учествовало 90 студената, а победници сваког изазова су добили вредне награде.

Ова манифестација од великог је значаја за размену знања, промоцију иновација и подстицаје свести о одрживом транспорту.
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.