Тим „µ robotics “ освојио друго место на европском првенсту у роботици Eurobot 2024


21.05.2024. - 14:31 

На овогодишњем европском првенству у роботици Еуробот 2024, Србију су представљале три екипе са Факултета техничких наука: „µ robotics “, „Memristor“ и „TEAM: WALL-E“.

У конкуренцији 29 екипа из 14 земаља тим „µ robotics (Ми роботика)“ освојио је фантастично друго место. Такмичење је одржано од 8. до 11. маја 2024. године у граду La Roche-sur-Yon у Француској.

Тема овогодишњег такмичења “Еуробот 2024” била је "Farming Mars". Аутономни мобилни роботи су имали задатак да извршавају низ акција које су симболично представљале мисију тераформирања Марса, тј. припреме терена и формирања аутономне стаклене баште за узгој хране као предуслов за долазак и насељавање астронаута. Током меча који траје 100 секунди, роботи су морали аутономно, тј. самостално да се крећу, избегавају препреке и противничке роботе и притом реализују сопствене страгеје како би максимизовали број остварених поена, извршавајући неке од следећих симболички представљених задатака:
- пресађивање биљака и почетак њиховог узгоја,
- орјентисање соларних панела за напајање стаклене баште,
- опрашивање биљака,
- правовремено пуњење сопствених батерија и
- предвиђање доприноса усева.

У оквиру предефинисаних ограничења и правила тамичари су имали пуну слободу да пројектују сопствене оригиналне механизме за погон робота и манипулацију објектима, бирају сензорске и актуаторске компоненте, дефинишу софтверску архитектуру и пројектују потребну наменску електронику, што им је омогућило изражавање њихових креативних потенцијала и синтезу многих знања из различитих техничких дисциплина.

Све три екипе из Србије су се после пет кола нашле у првих 16 места и пласирале у осмину финала. У финалном пласману прво место је освојила екипа „UCLouvain – BotAnnick“ из Белгије, друго место тим „µ robotics“ из Србије, а треће екипа „Team Dynamics“ из Аустрије.

Припреме за Еуробот такмичење крећу још у септембру када се објављују правила, након чега тимови напорно раде преко шест месеци на реализацији својих робота. Високи пласмани које наши тимови остварују последњих година резултат су континуираног и посвећеног рада генерација студената и тима професора и асистената на унапређивању знања која се стичу током студирања, као и посвећеног дугогодишњег волонтерског рада организационог тима „Еуробот Србија“ на обезбеђивању и унапређењу радних услова такмичара. Наши тимови имају преко 20 година дугу традицију учешћа на Еуробот такмичењу и континуитет запажених резултата, чиме су стекли препознатљивост у роботичарској и широј академској заједници.
 

  • Није могуће приказати слику.
  • Није могуће приказати слику.