Обележен Светски дан метрологије на Факултету техничких наука


22.05.2024. - 07:56

У Свечаној сали Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду, 20. маја 2024. године обележен је Светски дан метрологије (World Metrology Day) 2024. Догађају је присуствовао покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Бранко Маркоски, који је том приликом поручио да се ове године Светски дан метрологије обележава под слоганом „Меримо данас за одрживо сутра“.

„Одрживост, као овогодишња централна тема, изабрана је због њене важности за различите могућности мерења које су кључне за неговање одрживе глобалне економије и животне средине“, изјавио је секретар Маркоски.

Присутне су поздравили и проф. др Милан Видаковић (испред пословодства ФТН-а, новоизабрани продекан за науку и међународну сарадњу од 1. октобра 2024. године) и проф. др Радован Пејановић (испред Фонда за науку Републике Србије).

Светски дан метрологије, 20. мај је дан када се широм света обележава годишњица потписивања Метарске конвенције из 1875. године од стране представника седамнаест држава.

Организатори овог догађаја су: проф. др Платон Совиљ, руководилац студијског програма „Мерење и регулација“  и Лабораторија за мерно-информационе системе са Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације.

Више о овом догађају можете прочитати ОВДЕ.

 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.