Predmet: Sklopna i zaštitna tehnika (17 - EMS114)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastEnergetska elektronika, mašine, pogoni i obnovljivi izvori električne energije
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 19.07.2017..

Sticanje znanja o najčešće korišćenim sklopnim i zaštitinim elementima u oblasti elektroenergetike i savremenih elektromotornih pogona. Upoznavanje sa principima funkcionisanja pojedinih sklopnih i zaštitinih elemenata. Određivanje karakterističnih veličina neophodnih za pravilan izbor i dimenzionisanje sklopnih i zaštitnih elemenata.
Poznavanje principa rada savremenih sklopnih i zaštitinim elementa u oblasti elektroenergetike i savremenih elektromotornih pogona. Na osonovu stečenog znanja studenti će biti u mogućnosti da vrše odabir, proračun i dimenzionisanja sklopnih i zaštitinih elemenata u električnim pogonima i razvodnim postrojenjima.
Definisanje i klasifikacija sklopnih i zaštitinih elemenata Klasifikacija u skladu sa nazivnim naponom, funkcijom, strujom prekidanja i zaštitnim funkcijama. Osnovni principi funkcionisanja. Proračun struja stacionarnih radnih stanja kao i struja kvarova i njihovih karakterističnih veličina. Prekidački i zaštitini elementi u elektromotornim pogonima, zaštita transformatora, generatora. Sistemska zaštita i zaštita od ostrvskog režima rada distribuiranih energetskih resursa. Komunikacioni podsistemi za povezivanje kontrolnih uređaja sklopnih i zaštitinih elemenata.
Predavanja, auditorne i laboratorijske vežbe
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Dotlić, G.Elektroenergetika : kroz standarde, zakone, pravilnike, odluke i tehničke preporuke :  tumačenja, komentari, primeri 2013Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), BeogradSrpski jezik
SIEMENSSwitching, Protection and Distribution in Low-Voltage Networks1994SIEMENSEngleski
Gušavac, S.Osnovni principi projektovanja u mrežama srednjeg i niskog napona2014Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada20.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Dumnić dr Boris
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vukajlović Nikola
Asistent-master

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Reljić dr Dejan
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Vukajlović Nikola
Asistent-master

Laboratorijske vežbe