Predmet: Sklopna i zaštitna tehnika (17 - EMS114)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastEnergetska elektronika, mašine, pogoni i obnovljivi izvori električne energije
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 19.07.2017..

Sticanje znanja o najčešće korišćenim sklopnim i zaštitinim elementima u oblasti elektroenergetike i savremenih elektromotornih pogona. Upoznavanje sa principima funkcionisanja pojedinih sklopnih i zaštitinih elemenata. Određivanje karakterističnih veličina neophodnih za pravilan izbor i dimenzionisanje sklopnih i zaštitnih elemenata.
Poznavanje principa rada savremenih sklopnih i zaštitinim elementa u oblasti elektroenergetike i savremenih elektromotornih pogona. Na osonovu stečenog znanja studenti će biti u mogućnosti da vrše odabir, proračun i dimenzionisanja sklopnih i zaštitinih elemenata u električnim pogonima i razvodnim postrojenjima.
Definisanje i klasifikacija sklopnih i zaštitinih elemenata Klasifikacija u skladu sa nazivnim naponom, funkcijom, strujom prekidanja i zaštitnim funkcijama. Osnovni principi funkcionisanja. Proračun struja stacionarnih radnih stanja kao i struja kvarova i njihovih karakterističnih veličina. Prekidački i zaštitini elementi u elektromotornim pogonima, zaštita transformatora, generatora. Sistemska zaštita i zaštita od ostrvskog režima rada distribuiranih energetskih resursa. Komunikacioni podsistemi za povezivanje kontrolnih uređaja sklopnih i zaštitinih elemenata.
Predavanja, auditorne i laboratorijske vežbe
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Dotlić, G.Elektroenergetika : kroz standarde, zakone, pravilnike, odluke i tehničke preporuke :  tumačenja, komentari, primeri 2013Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), BeogradSrpski jezik
SIEMENSSwitching, Protection and Distribution in Low-Voltage Networks1994SIEMENSEngleski
Gušavac, S.Osnovni principi projektovanja u mrežama srednjeg i niskog napona2014Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada20.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Dumnić dr Boris
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vukajlović Nikola
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Reljić dr Dejan
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Vukajlović Nikola
Docent

Laboratorijske vežbe