Предмет: Социолошки аспекти техничког развоја (06 - E251A)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областСоциолошке науке
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Матичне организационе јединице предмета

Департман за опште дисциплине у техници
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Оспособљеност инжењера да схвате друштвени значај и улогу технике у развоју друштва, позитине и негативне утицаје технике на развој друштва и човека, као и властити друштвени значај и одговорност у стварању хуманог друштва.
Стицање социолошких сазнања о особинама, изворима, друштвеним функцијама технике и ствараоцима техничког сазнања; стицање знања о утицају природе друштвених система на развој технике и утицају технике на развој друштва; стицање знања о утицају технике на процесе и промене у модерном друштву: глобализација, промене садржаја рада и облика организације рада; промене у комуникацији, култури, образовању, демократији, начину живота и мишљења људи, стицање знања о негативним аспектима техничког развоја: уништавање природе, отуђење у раду, стварање ризичног друштва.
Техничко сазнање: особине и друштвене функције технике, извори техничког сазнања, ствараоци техничког сазнања, ширење техничког сазнања, научно-технички потенцијал, однос науке и технике.Однос технике и друштва: утицај друштва на развој технике и утицај технике на развој друштва. Индустријско и информатичко друштво. Утицај технике на живот, свест и културу.Техника и глобализација: узроци и димензије глобализације, технолошки јаз, бег мозгова; Техника и организација рада: флексибилна производња, умрежене организације, економија знања, електронска економија.Техника и рад: скраћење радног времена, промена садржаја рада, опадање значаја рада. Техника и отуђење у раду: утицај технике на отуђење у раду, облици отуђења, хуманизација рада Масовни медији и комуникације: глобална телевизија, утицај телевизије на друштво, теорије о медијима, мобилна телефонија и интернет, утицај интернета на друштво, медијски империјализам, масовна култура, сајбер криминал.Техника и образовање: образовање и нове комуникацијске технологије, образовање и технолошки јаз, виртуелни универзитети, интелигенција и образовни успех.Техника и демократија: глобални медији и ширење либералне демократије, медији и виртуелна стварност, отпор и алтернативе глобалним медијима. Техника и еколошка криза: глобално загревање, генетски модификована храна, технички ризици, техничко друштво као ризично. Техничка интелигенција: друштвени положај и утицај, инжењерска етика.
На предавањима се излаже проблем, а затим се отвара расправа у којој студенти могу да постављају питања, да дају примедбе и допуне излагање.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Радош РадивојевићТехника и друштво2004Факултет техничких наукаСрпски језик
Радош РадивојевићСоциологија науке1997StylosСрпски језик
Entoni GidensСоциологија2003Економски факултетСрпски језик
Friedrics, G. Schaff. A, Микроелектроника и друштво1987 Globus Српски језик
James Stevin The Internet and Society 2000 Camridge, Polity Енглески
Chris BarkerTelevision,Globaliization and Cultural Identities1999Open University PressЕнглески
Еугене Лоос, Енид Манте-Меијер, Леслие ХаддонТхе Социал Дyнамицс оф Информатион анд Цоммуницатион Тецхнологy2008АсхгатеЕнглески
Wенда К. Бауцхспиес, Јеннифер Цроиссант, Сал РестивоСциенце, Тецхнологy анд Социетy: А Социологицал Аппроацх2005Јохн Wилеy & СонсЕнглески
Јан Л. ХаррингтонТецхнологy анд Социетy2011Јонес & БартлеттЕнглески
Деборах Г. Јохнсон, Јамесон М. WетмореТецхнологy анд Социетy: Буилдинг оур Социотецхницал Футуре2009МИТ ПрессЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Домаћи задатакдада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Радивојевић др Радош
Редовни професор

Предавања