Predmet: Osnove razvoja proizvoda (06 - H102)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastMehatronika, robotika, automatizacija i integrisani sistemi
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

Cilj predmeta je da se studenti obuče u osnovama inženjerskog komuniciranja, da razumeju proizvod kao sistem i da steknu osnovna znanja o razvoju proizvoda.
Ishod premeta je sposobnost studenta da razume u potpunosti tehničke crteže, da se njima aktivno služi i da realizuje tehničku dokumentaciju. Ishod premeta su takođe i osnovna znanja o razvoju proizvoda.
Tehničko komuniciranje. Predočavanje geometrijskih svojstava. Tehničko crtanje. Tolerancije. Standardizacija. Osnove teorije razvoja proizvoda. Životni ciklus proizvoda.
Nastava se odvija kroz predavanja i vežbe. Ocena na predmetu se formira na osnovu rada i rezultata rada studenta tokom odvijanja nastave. Ukupan broj bodova koje student može da osvoji tokom rada na predmetu je 100. Bodovi se mogu osvojiti na vežbama i na završnom ispitu iz predmeta. Tokom vežbi svaki student je obavezan da izradi tri grafička rada. Prvi grafički rad nosi 10 bodova, drugi 15, a treći 25. Prema tome, student tokom vežbi može maksimalno da sakupe 50 poena. Da bi student stekao pravo da izađe na ispit svaki grafički rad mora biti urađen za pozitivnu ocenu. Na završnom ispitu student može osvojiti najviše 50 poena. Da bi se predmet mogao položiti pored sva tri grafička rada urađena za pozitivnu ocenu i završni ispit mora biti urađen za pozitivnu ocenu. Tek ukoliko je uspešno završio rad na vežbama i položio završni ispit formira se konačna ocena kao zbir osvojenih poena sa vežbi i završnog ispita.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Radojka Gligorić, Zoran MilojevićTehničko crtanje - inženjerske komunikacije2004Univerzitet u Novom Sadu, ISBN 86-499-0131-XSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Domaći zadatakdada25.00
Grafički raddada10.00
Grafički raddada15.00
Praktični deo ispita - zadacineda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Borovac dr Branislav
Prof. Emeritus

Predavanja
Nedostaje slika

Dudić dr Slobodan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Reljić dr Vule
Docent

Auditorne vežbe