Предмет: Основе рачунарских технологија (06 - Z201A)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Циљ изучавања наставног предмета је да студенти на адекватан начин упознају савремене информационе технологије и могућност њихове примене у инжењерству заштите животне средине и заштите на раду, да стекну основне елементе информатичке писмености, да овладају методама и техникама рада са средствима информационих технологија и да науче да користе неке од стандардних апликативних решења са фреквентном употребом у инжењерској пракси.
Студенти ће овладати техникама употребе: оперативних система, програма за обликовање текста, програма за табеларно приказивање и графичко презентовање података, програма за обликовање презентација и основних сервиса Интернета. Упознаће се и са основном архитектуром и логиком функционисања рачунарског система што ће им омогућити да самостално користе средства информационих технологија.
Основни појмови из области примене информационих технологија. Системи за приказивање података. Основна архитектура и логика функционисања рачунарског система: основне компонете, њихове функције, карактеристике и понашање, предности и ограничења - упоредна анализа. Микрорачунари. Оперативни системи и технике употребе. Појам и компоненте информационог система. Појам, компоненте и примена геоинформационих система. Увод у рачунарске мреже и технике њиховог коришћења. Интернет сервиси и технике употребе. Појам програмског система и области примене. Технике коришћења: програма за обликовање текста, програма за табеларно приказивање и графичко презентовање података и програма за обликовање презентација. Појам информационог друштва, поверење у информационом друштву (сигурност, приватност, интелектуална својина). Технолошке и друштвене перспективе: предности и недостаци информационог доба.
Настава предавања је фронтална и подразумева примену најсавременијих дидактичких средстава и метода. Настава вежбања се у целини изводи у специјализованим вежбаоницама са рачунарском подршком.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Луковић И., Ристић С., Стефановић Д., Ракић-Скоковић М.Основе рачунарских технологија и програмирања2007ФТН, Нови СадСрпски језик
Ристић С.Управљање подацима о производу2012Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Митић Н.Основи рачунарских система2003ЦЕТ БеоградСрпски језик
Shelly B. G., Vermaat E. M.Discovering Computers - Fundamentals 2011 Edition2011Course TechnologyЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада15.00
Сложени облици вежбидада15.00
Сложени облици вежбидада5.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Ристић др Соња
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Косанић Тијана

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Рафа мр Клара
САРАДНИК ЗА ТЕХНИЧКУ ПРИПРЕМУ НАСТАВЕ

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Ракић-Скоковић мр Марија
Предавач

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Дакић Душанка
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе