Predmet: Maketarstvo u scenskom dizajnu (12 - ASO16)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastTeorije i interpretacije geometrijskog prostora u arhitekturi i urbanizmu
MultidisciplinarnaNe
ESPB3
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za arhitekturu i urbanizam
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Osposobljavanje studenata da primenom različitih materijala i tehnika kreiraju makete u cilju istraživanja razvojnih formi ili finalnog prikaza scenske kompozicije.
Uspostavljanje sposobnosti samostalnog i grupnog rada na izradi maketa i modela scenske opreme, pozornica, scenskih tehničkih sistema i arhitektonskih scenskih objekata.
Uvod u definisanje pojma maketarstva. Uloga makete u arhitekturi i scenskom dizajnu. Različiti ciljevi i primena makete u scenskom dizajnu. Materijali, alati i tehnike izrade makete. Geometrijski principi strategije i tehnike u odnosu na različite zadatke izrade fizičkih modela. Digitalne tehnologije u maketarstvu.
Vežbe se izvode u maketarskoj učionici-radionici. Izvođenje nastave se sastoji iz 3 segmenta: Teorijski deo, demonstracija i izrada makete. U teorijskom delu opisane su različite tehnike, uloga geometrije i materijala u izradi makete. Na vežbama se rade dva zadatka. Prvi zadatak studenti rade samostalno, a drugi zadatak je predviđen za rad u timu koji ima do 5 članova. Kurs nema formalni završni ispit i smatra se uspešno okončanim ukoliko je student kroz samostalni i timski rad uspešno realizovao predviđene zadatke.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
P. Šiđanin, B. TepavčevićMaketarstvo za studente arhitekture2010FTN izdavaštvoSrpski jezik
M. Stavrić, P. Šiđanin, B. TepavčevićArchitectural Scale Models in Digital Age, Design and Representation.2013Springer-Verlag.Srpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada70.00
Teorijski deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Tepavčević dr Bojan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Pešterac dr Aleksandra
Vanredni profesor

Auditorne vežbe