Predmet: Analiza tokova materijala (17 - Z520)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastInženjerstvo zaštite životne sredine
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Program predmeta

Program se primenjuje od 05.10.2012..

Obrazovni cilj predmeta je sticanje opštih znanja o metabolizmu antroposfere i analizi tokova materijala kao metodologiji za dizajniranje i analizu metabolizma antroposfere. Osnovni cilj je uspostavljanje osnova za adekvatno donošenje odluka prilikom upravljanja životnom sredinom, upravljanja resursima i identifikacije tokova materijala, kao i predviđanje ponašanja analiziranih sistema u zavisnosti od predloženih ili implementiranih tehnoloških ili tehničkih promena.
Sticanje osnovnih znanja iz oblasti metabolizma antroposfere kao osnove za adekvatno upravljanje resursima i životnom sredinom. Osposobljavanje studenata da kroz inženjersku analizu primene metodologiju analize tokova materijala u cilju modelovanja antropogenog metabolizma, prikupljanja i obrade podataka, uz primenu softverskih paketa prilagođenih za sprovođenje analize tokova materijala.
Teorijska nastava: Osnovni pojmovi antropogenog metabolizma, osnovni principi analize tokova materijala, veza između antropogenog metabolizma, upravljanja životnom sredinom i upravljanja resursima, mogućnosti primene analize tokova materijala u oblasti antropogenog metabolizma, osnovni metodi identifikacije i mapiranja tokova materijala, definisanje prioritetnih tokova materijala u životnoj sredini, upoznavanje sa osnovama softverskih paketa i mogućnostima njihove primene za modelovanje antropogenog metabolizma, mogućnost primene dobijenih rezultata u cilju unapređenja sistema upravljanja životnom sredinom i upravljanja resursima, upoznavanje sa osnovama metoda za evaluaciju rezultata dobijenih analizom tokova materijala. Praktična nastava: analiza i upoznavanje sa softverskim paketima za sprovođenje analize tokova materijala, analiza studija slučajeva koje se odnose na problematiku obrađenu na predavanjima, računski zadaci, izrada primera tokova materijala za odabrani problem.
Nastava se organizuje putem predavanja i vežbi uz puno učešće studenata. Studenti se u toku nastave na vežbama upoznaju sa različitim primerima iz prakse i rešavaju zadatke što doprinosi savladavanju materije koja je obrađena na predavanjima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Baccini, P., Brunner, P.H.Metabolism of the antroposphere2012MIT Press, CambridgeEngleski
Gospođini, C.A, Brebbia, E. TiezziThe sustainable city V Urban regeneration and sustainability2008WIT Press Engleski
Brunner, P.H., Recheberger, H.Practical Handbook of Material Flow Analysis2004Lewis Publishers, Boca RatonEngleski
Dejan Ubavin, Bojan Batinić, Nemanja StanisavljevićTehnologije energetskog iskorišćenja otpada2018FTN izdavaštvoSrpski jezik
Vujić, G., Ubavin, D., Stanisavljević, N., Batinić, B.Upravljanje otpadom u zemljama u razvoju2012FTN izdavaštvoSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Stanisavljević dr Nemanja
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vujić dr Goran
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vujović Svjetlana
Asistent - dr nauka

Računarske vežbe