Predmet: Osnovi mašinskih tehnologija 1 (12 - M2061)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastMašinsko inženjerstvo
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za proizvodno mašinstvo
Program predmeta

Program se primenjuje od 18.10.2012..

Upoznavanje sa osnovnim znanjima iz tehnologije livarstva. Izučavanje opreme i alata neophodnih u livarstvu. Upoznavanje sa značajem i primenom odlivaka u mašinstvu. Sticanje osnovnih znanja iz oblasti tehnologije obrade rezanjem koja se koristi pri konstruisanju proizvoda i izboru najpovoljnijih metoda i postupaka izrade proizvoda.
Studenti dobijaju znanje neophodno za izbor postupaka i parametara procesa livenja. Stečenim znanjem student će moći da izabere optimalni postupak livenja zavisno od serije, primene, neophodnih mehaničkih osobina i tolerancija koji se stavljaju pred odlivak. Stečena znanja iz tehnologije obrade rezanjem treba da omoguće konstruktorima mašina i drugih uređaja da ispravno projektuju proizvode, a tehnolozima da pravilno projektuju faze izrade i izvrše izbor najpovoljnijeg režima obrade.
Značaj, primena i trendovi livarstva kod nas i u svetu. Pregled postupaka, opreme i tehnoloških specifičnosti livenja u pesku, livenja u kokilama, livenja pod pritiskom, preciznog livenja i centrifugalnog livenja. Uticaj konstrukcije, materijala i debljine zidova na kvalitet odlivaka. Specifičnosti kontrole kvaliteta odlivaka. Značaj i primena tehnologije obrade rezanjem. Opis sistema za obradu rezanjem. Osnove procesa rezanja (proces nastajanja strugotine, sile i temperatura rezanja, habanje alata, proizvodnost, kvalitet i tačnost obrade). Obrada struganjem. Obrada bušenjem. Obrada glodanjem. Obrada brušenjem. Nekonvencionalni postupci obrade. Tehnološki postupci obrade i montaže. Pribori za obradu i montažu. Merenje i kontrola.
Nastava se izvodi interaktivno u vidu predavanja i laboratorijskih vežbi. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja gradiva. Na laboratorijskim vežbama se rade konkretni zadaci i praktično primenjuju stečena znanja na raspoloživoj laboratorijskoj opremi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Milikić D., Gostimirović M., Sekulić M.Osnove tehnologije obrade rezanjem2008Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Kovač P., Milikić D., Gostimirović M., Sekulić M., Savković B.Zbirka zadataka iz tehnologije obrade rezanjem2011Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Kovač R.Tehnologija izrade odlivaka2002Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Trent E., Wright P.Metal Cutting2000Butterworth–Heinemann, Woburn, USAEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Odbranjene laboratorijske vežbedada5.00
Testdada30.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada2.50
Prisustvo na predavanjimadada2.50
Usmeni deo ispitaneda30.00
Praktični deo ispita - zadacineda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Gostimirović dr Marin
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Savković dr Borislav
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Kovačević dr Lazar
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe