Предмет: Паметне дистрибутивне мреже (17 - EE565)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕлектроенергетика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 19.02.2019..

Разумевање транзиције дистрибутивне мреже из традиционалне у паметну мрежу, са посебним освртом на нове изазове са којима се сусрећу диспечери и инжењери који се баве планирањем дистрибутивних мрежа. Упознавање са концептом паметних дистрибутивних мрежа. Стицање знања о пословним процесима и иновативним технологијама, уважавајући: дистрибуиране енергетске ресурсе (DER), управљање оптерећењем, микро-мреже и др. Оспособљавање за коришћење алгоритама и алата који се користе за оперативно управљање и планирање развоја паметних дистрибутивних мрежа.
Разликовање традиционалних и паметних дистрибутивних мрежа. Познавање компоненти паметних мрежа. Познавање пословних процеса у паметним дистрибутивним мрежама. Примена алгоритама и алата који се користе за управљање, оперативно планирање и планирање развоја паметних дистрибутивних мрежа.
Дефиниција, концепт и компоненте паметних дистрибутивних мрежа. Еволуција дистрибутивних мрежа - транзиције дистрибутивних мрежа од традиционалних ка паметним мрежама. Пословни процеси у паметним дистрибутивним мрежама. Нове технологије и стандарди који омогућавају модернизацију дистрибутивне мреже. Архитектура паметних дистрибутивних мрежа. Комуникација и мерења у паметним дистрибутивним мрежама. Паметна бројила и управљање потрошњом. Дистрибутивни менаџмент систем (ДМС) Алгоритми, методологија и алати за надгледање, управљање, анализу перформанси, оптимизацију и планирање паметних дистрибутивних мрежа. Сигурност паметних дистрибутивних мрежа.
Предавања; аудиторне вежбе; консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
J. MomohSmart grid: Fundamentals of design and analysis2011John Wiley & Sons, Inc.Енглески
Поповић, Д., Бекут, Д., Тресканица, В.Специјализовани ДМС алгоритми2011ДМС Група, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада20.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Војновић др Никола
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Поповић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Крсман др Владан
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе