Predmet: Sistemi za transport i distribuciju fluida (17 - ESI026)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastMehanika fluida, hidropneumatska, gasna i naftna tehnika
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2014..

Sticanje znanja, kompetencija i akademskih veština iz mehanike fluida neophodnih za razumevanje različitih sistema za transport i distribuciju fluida. Upoznavanje sa elementima, načinom rada i upravljanja dva konkretna sistema za transport i distribuciju fluida: naftovodnog (predstavnik sistema kroz koji struji tečnost) i gasovodnog sistema (predstavnik sistema kroz koji struji gas). Sticanje znanja, kompetencija i akademskih veština vezanih za sistemime za transport i distribuciju fluida. Razvoj kreativnih sposobnosti i ovladavanje specifičnim praktičnim veštinama vezanih za sistemime za transport i distribuciju fluida.
Osposobljenost studenata za rešavanje konkretnih problema iz mehanike fluida. Ovladavanje metodama, postupcima i procesima vezanim za sistemime za transport i distribuciju fluida kroz upoznavanje sa elementima, načinom rada i upravljanja naftovodnim i gasovodnim sistemima. Osposobljenost studenata da modeluju i dimenzionišu pojedine delove sistema za transport i distribucije fluida. Sposobnost kritičkog i samokritičkog mišljenja i pristupa prilikom rešavanja konkretnih problema pri transportu i distribuciji fluida. Razvoj veština i spretnosti u oblasti transporta i distribucije fluida.
Osnovi mehanike fluida: fizička svojstva fluida, jednačina kontinuiteta i Bernulijeva jednačina. Istorijski razvoj i opis naftovodnih i gasovodnih sistema. Osnovni elementi naftovodnih sistema: naftne bušotine, cevovodi, rezervoari, sabirne stanice, pumpne stanice, zagrejačke stanice, stanice za čišćenje naftovoda, stanice za zaštitu naftovoda od korozije, merno-regulacione naftne stanice, telemetrija naftovodnih sistema i naftni potrošači. Osnovni elementi gasovodnih sistema: gasne bušotine, cevovodi, rezervoari, sabirne stanice, podzemna gasna skladišta, kompresorske stanice, merno-regulacione gasne stanice, stanice za čišćenje gasovoda, stanice za zaštitu gasovoda od korozije, telemetrija gasovodnih sistema i gasni potrošači.
Nastava se izvodi savremenim didaktičkim sredstvima i metodama, interaktivno u vidu predavanja, laboratorijskih i računskih vežbi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije. Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja predmetne materije. Na laboratorijskim vežbama se praktično primenjuju stečena znanja na raspoloživoj laboratorijskoj opremi.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Šašić, M.Transport fluida i čvrstih materijala cevima1990Naučna knjiga, BeogradSrpski jezik
Šašić, M.Proračun transporta fluida i čvrstih materijala cevima1985Naučna knjiga, BeogradSrpski jezik
Bikić, S.Sistemi za transport i distribuciju fluida2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada20.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Bukurov dr Maša
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Doder dr Đorđije
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Pojić Bojana
Asistent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Živkov Andreja
Saradnik u nastavi

Auditorne vežbe