Predmet: Osnove projektovanja i izrade tehničke dokumentacije (06 - URZP24)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblast
MultidisciplinarnaNe
ESPB8
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2011..

Upoznavanje sa osnovnim principima predstavljanja i vizuelizacije prostora u tehnici, sticanje tehničke pismenosti, osposobljavanje za razumevanje i čitanje projektno- tehničke dokumentacije i izradu jednostavnih tehničkih skica.
Stečena teorijska i primenjena znanja o tehničkoj vizuelizaciji prostora i elemenata u izradi tehničke dokumentacije i projektovanju.
Osnovni pojmovi u tehničkom crtanju; razmera, vrste projektne dokumentacije, nacrtna geometrija kao osnov za izradu tehničkih crteža. Tačka. Projekcije tačke na jednu, dve i tri ravni, kvadranti i oktanti. Projekcije prave i duži. Ravan. Tragovi ravni. Ravan data pravama koje se seku. Ortogonalna projekcija tela. Rotacija. Rotacija duži. Prava veličina duži rotacijom. Transformacija: tačka, duž, ravan, telo, prava veličina duži, trougla. Tehničko crtanje: razmera, linije, format tehničkog crteža. Kotiranje. Način kotiranja. Kotni znaci. Vtrse tehničke dokumentacije za izgradnju objekata. Sadržaj i karakteristike, standardi i oznake u tehničkim crtežima u arhitektonskim i građevinskim projektima. Predstavljanje prostora u razmeri, osnove, preseci, izgledi objekata. Projekti vodovoda i kanalizacije. Sadržaj i karakteristike, standardi i oznake u tehničkim crtežima elektro projektne dokumentacije. Projekti jake i slabe struje. Šeme i oznake. Sadržaj i karakteristike, standardi i oznake u tehničkim crtežima mašinskih projekata. Projekti grejanja, klimatizacije, ventilacije, hidrantske instalacije, stabilni sistemi za gašenje požara, šeme i oznake. Predstavljanje tehnološlih procesa. Šeme i oznake.
Predavanje, grafičke vežbe, konsultacije
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Anagnosti, P.Nacrtna geometrija1996Naučna knjiga, BeogradSrpski jezik
Dovniković, L.Nacrtna geometrija1994Univerzitet u Novom SaduSrpski jezik
-Propisi, pravilnici, standardi, normativi- -Srpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada40.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda50.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Laban dr Mirjana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Draganić Suzana
Docent

Auditorne vežbe