Predmet: Uticaj zemljotresa na građevinske objekte (06 - URZP58)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastKonstrukcije u građevinarstvu i teorija konstrukcija
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2011..

Sticanje znanja neophodnih za procenu seizmičkog hazarda i smanjenje seizmičkog rizika i konceptualno aseizmičko projektovanje građevinskih objekata.
Osposobljenost za procenu seizmičkog hazarda i rizika, kao i za proračun uticaja u konstrukciji usled dejstva zemljotresa na građevinske konstrukcije koje se najčešće primenjuju u inženjerskoj praksi.
Opšte o zemljotresima: uzroci nastanka i vrste zemljotresa, seizmički talasi, karakteristike zemljotresnog kretanja tla, registrovanje zemljotresa, intenzitet seizmičkog dejstva i seizmičke skale. Procena seizmičkog hazarda, povratni period zemljotresa, verovatnoća prekoračenja seizmičkog događaja u životnom veku građevine. Analiza ponašanja konstrukcija na dejstvo zemljotresa: prinudne prigušene vibracije sistema sa jednim stepenom slobode usled dinamičkog pomeranja osnove. Metoda ekvivalentog statičkog opterećenja i metoda spektra odgovora. Konceptualno projektovanje seizmički otpornih konstrukcija: osnovni ciljevi i zahtevi seizmičke zaštite, metodologija projektovanja, mere za smanjenje seizmičkog rizika.
Predavanja, numeričko-grafičke vežbe, konsultacije. Vežbe se izvode po grupama prema programu koji u potpunosti prati materiju sa predavanja. Uslov za izlazak na ispit su pozitivno ocenjeni individualni zadaci i zahtevani uspeh na kolokvijumu ili odbranjen seminarski rad.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Brčić V.Dinamika konstrukcija1981Građevinska knjigaSrpski jezik
Petrović B.Odabrana poglavlja iz zemljotresnog građevinarstva1989Građevinska knjigaSrpski jezik
Aničić D., Fajfar P., Petrović B., Savitz-Nosan A., TomaževiZemljotresno in\enjerstvo - visokogradnja1990Građevinska knjiga, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Grafički raddada25.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda50.00
Seminarski raddada25.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Bulajić dr Borko
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Đogo dr Mitar
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Bulajić dr Borko
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Radujković dr Aleksandra
Docent

Auditorne vežbe