Предмет: Енглески језик за инжењере 2 (17 - EJEI2)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областАнглистика и језик струке
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ2
Матичне организационе јединице предмета

Департман за опште дисциплине у техници
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Даље овладавање терминима везаним за струку и усмерење и развијање способности за разумевање текстова из различитих извора. Усвајање сложених реченичних структура које су карактеристичне за језик струке.
Студенти поседују одредјени фонд речи које су присутне у научно техничком дискурсу и могу адекватно да их користе. Способни су да прате литературу везану за своју обалст студирања, као и различите друге облике техничке комуникације: упутства, брошуре, извештаје и сл. У комуникацији са колегама могу да разумеју и да користе типичне конструкције, колокације итд.
Обрада стручних текстова на енглеском језику и других облика техничке комуникације и анализа њихових карактеристика. Проширивање фонда стручних речи уз усвајање најчешћих скраћеница. Настајање и тумачење скраћеница. Употреба модалних глагола и неких фразалних глагола. Употреба инфинитива. Употреба –ing клаузе за изражавање резултата радње.
Настава је организована око обраде одредјеног броја текстова везаних за струку. Студенти у току часа поред традиционалних вежби везаних за проверу разумевања решавају и одредјени број задатака користећи тзв. task based approach. Кроз комуникацију се увежбавају карактеристичне конструкције, изрази, фразални глаголи итд.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Herbert, A.The Structure of Technical English1965Longman, LondonЕнглески
Glendinning, E., Glendinning, N.Oxford English for Electrical and Mechanical Engineering2001Oxford University Press, OxfordЕнглески
Grupa autoraOxford English - Serbian Student Dictionary2006Oxford University Press, OxfordЕнглески
Eastwood, J.Oxford Practice Grammar - Intermediate2006Oxford University Press, OxfordЕнглески
Попић, Р., и др.Научно-технички речник : енглеско-српскохрватски : 80.000 терминолошких јединица1989Привредни преглед, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Мировић Ивана
Наставник страних језика

Предавања