Предмет: Дистрибуирани електроенергетски ресурси (17 - EE564)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕнергетска електроника, машине, погони и обновљиви извори електричне енергије
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 07.11.2012..

Циљ предмета је да студенти стекну основна знања из принципа рада и експлоатације дистрибуираних енергетских ресурса (ДЕР) - генераторима и складиштима електричне енергије, као нових елемената у постојећим и наступајућим дистрибутивним мрежама (ДМ). Такође, циљ је да се детаљно упознају о начинима рада, пројектовања, конструисања и техно-економским аспектима њихове примене. Поред тога, студенти ће се упознати са специфичностима прикључења и рада ДЕР на традиционалним ДМ.
Студенти ће бити оспособљени да прорачунавају, користе и пројектују разне облике дистрибуираних енергетских ресурса (ДЕР), као и да унапређују могућности њихове примене у постојећим и наступајућим мрежама. Стећи ће и практична искуства у раду са генераторима на бази обновљивих енергија - ветро и соларним електранама, са начинима њиховог прикључења, утицаја и рада у постојећим и наступајућим дистрибутивним мрежама (ДМ). Такође, студенти ће се обучити за коришћење одговарајућих софтверски алата за анализу рада ДМ у присуству ДЕР.
Увод – преглед и врсте дистрибуираних енергетских ресурса (ДЕР). Енергетски потенцијал и географски распоред. Стање у ЕУ и Србији. Начин коришћења и могућности претварања енергије са ДЕР. Конвертори енергије сунца и енергије ветра у електричну енергију – теорија, модели и начин функционисања. Карактеристике и избор електричних генератора у електранама на ветар. Сложене електране (фарме ветрењача) – начин рада, хаваријски режими, менаџмент, повезивање са дистрибутивну мрежу (ДМ). Складиштење електричне енергије – модерни принципи, технологије и решења. Електрични аутомобили као складишта. Остале врсте ДЕР. Методе управљања. Економско-комерцијални услови примене ДЕР за производњу и продају електричне енергије. Предности и проблеми у дистрибуираном раду (нестабилна мрежа, острвски рад, квалитет ел. енергије и сл.). Преглед, обука и примена савремених софтверских алата за анализу прикључења и рада ДЕР у постојећим и наступајућим ДМ. Самостални рад студената са модерним софтверима на решавању карактеристичних примера примене ДЕР у ДМ, кроз израду семестралних пројеката и њихову презентацију и одбрану.
Теоријски аспекти и математички модели ће бити излагани на предавањима. Решавање проблема и методе пројектовања ће бити рађене на аудиторним вежбама, док ће обука за примену сотверских алата и тестирање ДЕР бити рађене у склопу рачунарских и лабораторијских вежби. Самостални рад студената ће бити исказан кроз израду пројекта.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Владица МихајловићДистрибуирани извори енергије - принцип рада и експлоатациони аспекти2011Академска мисаоСрпски језик
Владимир Катић, Александар СтанисављевићДистрибуирани електроенергетски ресурси уз примену дигиталних технологија2019Факултет техничких наукаСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада10.00
Предметни(пројектни)задатакдада40.00
Тестдада15.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада2.50
Присуство на предавањимадада2.50
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Станисављевић Александар
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Станисављевић Александар
Доцент

Аудиторне вежбе