Предмет: Управљање ризиком (17 - IM2607)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областКвалитет, ефективност и логистика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљ и сврха предмета је оспособљавање студената за идентификовање и одређивање нивоа ризика, као и за дефинисање акција са циљем снижавања / елиминисања ризика.
Након одслушаног и положеног испита, студенти ће бити у стању да анализирају конкретан процес (проблем) и да дефинишу постојеће ризике, одреде вероватноћу наступања посматраног догађаја и дефинишу акције за снижавање / елиминисање ризика.
Еволуција; Појам ризика; Оквири и могућности; Стандарди; Теорија; Идентификација и процена ризика; Индикатори и ескалатори ризика; Систем за праћење и вредновање ризика; Креирање заштитне мере; Програм снижавања ризика; Процена ефеката заштитних мера; Праћење резултата након увођења заштитне мере.
Настава се састоји из два дела. Први део обухвата теоријска питања, док други део обухвата аудиторне и рачунске вежбе, где студенти примењују одговарајући математички апарат са циљем одређивања поузданости посматраног елемента / система. И током наставе и током вежбања се користе лап-топ и бим пројектор, због потребе сликовитијег и прецизнијег приказивања кључних елемената наставних јединица. Где је то могуће, користи се и Excel са припремљеним подацима и дијаграмима, уз коришћење симулације промена одређених параметара теоријских расподела и графичког приказа тих промена.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Иван БекерУправљање ризиком (у припреми)2020Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Frame, J. DavidsonManaging risk in organizations: a guide for managers2003Jossey-BassЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бекер др Иван
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Шевић др Драгољуб
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Бркљач др Небојша
Доцент

Аудиторне вежбе