Предмет: Акустика и аудио-техника у мултимедији (17 - EK312L)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.02.2008..


Предмети којима је предуслов предмет Акустика и аудио-техника у мултимедији

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Инжењерска анимација и други медијидада
Звук је важан део мултимедијалних анимација, видео клипова, рачунарских игрица, као и филма, па је потребно разумети природу звука и његове физичке карактеристике. Треба објаснити шта и како човек чује, како разликује ниво и фреквенцијски садржај звука и како опажа правац у ком се налази извор звука. Презентовати аудио-сигнале (говор и музика) са више детаља, дигиталне формате аудио записа и репродукције, алате за анализу и обраду аудио-сигнала у мултимедијалном окружењу, као и аудио-системе и уређаје за снимање и репродукцију звука. Објаснити како на пренос и перцепцију звука утичу затворени простори и како се оцењује акустички квалитет професионалних простора, као и система за снимање и репродукцију звука. Упознати принципе пројектовања и постављања озвучења отворених и затворених простора.
Студенти науче како настају и како се простиру звучни таласи, шта човек чује и како звук утиче на човека, како се звук снима, преноси и репродукује. Стичу потребна знања о говорним и музичким сигналима, форматима записа дигиталних аудио сигнала, као и софтверским алатима за анализу и обраду аудио сигнала у мултимедијалном окружењу. Разумеју разлике у понашању звука у отвореном и затвореном простору и умеју да оцене акустички амбијент (у погледу разумљивости говора и квалитета музике), да изаберу и поставе аудио технику за снимање говора, музике и амбијенталног звука, као и да пројектују озвучење. Студенти на вежбама науче да помоћу рачунара обраде аудио снимке и уклопе их у мултимедијално окружење.
(1) Физичка акустика: Настајање и простирање звучних таласа. Брзина звука, фреквенција и таласна дужина. Рефлексија и апсорпција, дифузија, закретање и преламање звучних таласа. (2) Психоакустика и перцепција звука: Чујно подручје, ниво звучног притиска (dB, fon), изофонске линије. Спектар и перцепција звука: осећај јачине, висине тона и боје звука. Бинаурална локализација извора и ефекат маскирања. (3) Аудио-сигнали: карактеристике говора и музике. Дигитализација аудио-сигнала и формати записа и преноса аудио-сигнала у мултимедијалном окружењу на рачунару (CD-standard, WAV i MP3 и AAC звук). Магнетни и оптички медији за меморисање аудио сигнала. (4) Софтверски алати за анализу и обраду аудио сигнала у мултимедији (Sound Forge, Audacity/eng>). (5) Akustika prostorija: direktni i reverberantni zvuk, apsorpcija i reverberacija. Akustika režijskih i studijskih prostora, akustika slušaonica, koncertnih sala, operskih kuća i crkava, bioskopa. (6) Audio uređaji za snimanje i reprodukciju zvuka (mikrofoni, zvučnici i slušalice, audio miksete). (7) Ozvučenje. Projektovanje i postavljanje ozvučenja u otvorenom i zatvorenom prostoru (postavke zvučnika i mikrofona, mikrofonija, audio monitoring, zona stereo slušanja, kućni bioskop). (8) Studijska tehnika i obrada audio signala (audio-vizuelne kontrole, mešanje, filtri, regulacija nivoa, dinamike i reverberacije, eho, panorama, audio monitoring i montaža zvuka, digitalni audio efekti). (9) Snimanje govornog i muzičkog programa (izbor i postavke mikrofona za snimanje orkestra i pojedinih muzičkih instrumenata), zvuk za film i video. Višekanalno snimanje, okružujući zvuk (5.1, 7.1,...), MIDI, HD i 3D zvuk. Stereo prezentacija i binauralna lokalizacija. Miks, remiks, mastering.
Предавања се изводе уз PowerPoint презентације с бројним аудио и видео прилозима и анимацијама. Први део курса (акустика) праћен је аудиторним вежбама, а други део курса (аудио-техника) праћен је рачунарским вежбама у Лабораторији за акустику и говорне технологије на ФТН и посетом Радио Новом Саду, где студенти виде акустички обрађене студије са аудио-техником, глуву собу и драмски комплекс. Предиспитне обавезе су семинарски рад и 3 од 4 теста - услов за излазак на испит је 25 од 50 бодова. Семинарски радови се раде самостално, а најбољи из појединих тема се презентују и доносе додатне бодове. Кроз колоквијум на половини семестра може се положити први део испита. Самостални део рада студента подржан је преко web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала - www.telekom.ftn.uns.ac.rs.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Драган Дринчић, Петар Правица, Драган НовковићОснови акустике2018ВШЕРСС, БеоградСрпски језик
Мијић, М.Аудио системи2011Академска мисао, БеоградСрпски језик
Владо ДелићАудио-издање уџбеника и презентација у оквиру ЦАБУНС-а2018Универзитет у Новом СадуСрпски језик
Драган Дринчић, Петар ПравицаАкустика – Збирка решених задатака2011ВШЕРСС, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдане10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Колоквијумнене20.00
Презентацијадане10.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Делић др Владо
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Сузић Синиша
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Кљајић Јована
Асистент

Лабораторијске вежбе