Predmet: Algoritmi i strukture podataka (12 - II1024)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastInformaciono-komunikacioni sistemi
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 25.10.2012..

Cilj predmeta je razvoj algoritamskog načina mišljenja. Studenti će savladati osnovne algoritme koji se koriste u implementaciji računarskih programa i metode analize njihove kompleksnosti, korektnosti i performansi. Pored toga, razumeće tipove i karateristike osnovnih struktura podataka, kao i načine njihove primene.
Studenti će po završetku kursa imati znanja i veštine koje će im omogućiti da na efikasan način implementiraju savremene računarske programe. Biće u stanju da teoretski potvrde korektnost računarskog programa i procene njegovu kompleksnost u pogledu računskih zahteva i vremena izvršavanja. Pored toga unaprediće veštinu programiranja u programskom jeziku Java.
Kurs pokriva sledeće: osnovni koncepti algoritama i struktura podataka, algoritmi za sortiranje podataka, "podali i vladaj" pristup za dizajniranje algoritama, iterativni algoritmi, osnovne strukture podataka (nizovi, liste, binarna stabla), analiza korektnosti algoritma, analiza kompleksnosti i pregled nekih ne-determinističkih (evolutivnih) algoritama. Teoretski deo predmeta je dopunjen praktičnim vežbama dizajniranja i implementacije algoritama i struktura podataka u Java programskom jeziku.
Predavanja i laboratorijske vežbe, testovi i ispitni zadatak. U okviru laboratorijskih vežbi će studenti biti osposobljeni za implementaciju osnovnih algoritama i struktura podataka u programskom jeziku Java. Usvajanje teoretskih znanja sa predavanja će se proveravati testovima, a ispitni zadatak će uključivati praktičnu implementaciju algoritma odgovarajuće složenosti.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Dejan ŽivkovićOsnove Java programiranja2009Univerzitet SingidunumSrpski jezik
Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest, Clifford SteinIntroduction to Algorithms2009Massachusetts Institute of TechnologyEngleski
Andrew S. TanenbaumArhitektura i organizacija računara2005MikroknjigaSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada20.00
Predmetni projekatdada50.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Ćulibrk dr Dubravko
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Ramač Robert
Asistent-master

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Miković Ivan
Asistent-master

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Medojević Milana
Istraživač saradnik

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Arsenović Marko
Docent

Računarske vežbe