Predmet: Sistemi za podršku planiranju poslovnih resursa (12 - IM1048)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Cilj predmeta je osposobljavanje studenata za razumevanje koncepta integrisanih poslovnih procesa, korišćenjem sistema za podršku planiranju poslovnih resursa. Studenti će razumeti tehnološka i softverska rešenja koja se frekvento primenjuju u tom domenu rada i poslovanja realnih sistema i ovladati njihovom primenom.
Studenti koji odslušaju predmet i polože ispit će, u ishodu obrazovanja, ovladati neophodnim znanjima o sistemima za podršku planiranju poslovnih resursa i ovladati značajnim brojem metoda, tehnika i veština u radu u datom području. Takođe će biti osposobljeni da učestvuju u implementaciji takvih sistema, da aktivno koriste softverska rešenja za datu namenu, da vrše neophodne analize i daju kompetentne preporuke pri izboru i implementaciji softverskih rešenja.
U okviru predmeta će se obrađivati sadržaji kao što su: sistemi za podršku planiranju poslovnih resursa, bazični koncepti, trendovi razvoja i primene, upotreba u kompanijama u Srbiji i svetu, izbor i implementacije sistema za podršku planiranju poslovnih resursa, prepreke i barijere u implementaciji sistema, ključne komponente sistema za podršku planiranju poslovnih resursa, faze implementacije sistemi za podršku planiranju poslovnih resursa, zaštita u sistemima za podršku planiranju poslovnih resursa.
Nastava na predmetu obuhvata predavanja sa primerima poslovnih informacionih sistema, strategije i pristupe implementacije sistema za podršku planiranju poslovnih resursa i pristupe i modele procene uspeha, odnosno efektivnosti implementiranih rešenja. Vežbe se odvijaju u laboratoriji uz pomoć računara i u okviru vežbi se podstiče samostalan rad i rad u grupama na izradi prototipa softverskih rešenja u domenu sistema za podršku planiranju poslovnih resursa.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Stefanović, D., Sladojević, S.Sistemi za podršku planiranju poslovnih resursa u organizacijama u Srbiji2014CreateSpace Independent Publishing PlatformSrpski jezik
Marianne BradfordModern ERP: Select, Implement & Use Todays Advanced Business Systems2010lulu.comEngleski
Hawking PaulEnterprise Resource Planning Systems in a Global Environment2008IGI GlobalEngleski
Thomas F. Wallace, Michael H. KremzarERP: Making It Happen: The Implementers Guide to Success with Enterprise Resource Planning2001Johan Wiley & Sons, Inc.Engleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada30.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Prisustvo na računarskim vežbamadada5.00
Usmeni deo ispitaneda20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Stefanović dr Darko
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Miković Ivan
Asistent-master

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Dakić Dušanka
Asistent-master

Računarske vežbe