Предмет: Увод у графичке технологије (17 - F201)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областГрафичко инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за графичко инжењерство и дизајн
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..

Циљ предмета представља стицање знања студената из области графичких технологија. Кроз курс се студент упознаје са графичким технологијама и стиче неопходна основна знања из области припреме за штампу, техника штампе, завршне графичке обраде, материјала у графичкој индустрији. Студент се учи да разуме проблеме из дате области те да их идентификује, формулише и даје предлоге могућег решавања.
По завршетку курса, студенати стичу знања неопходна за разумевање графичких технологија и могу их применити у домену припреме за штампу, дизајна, штампе, графичких материјала. Након завршеног курса студент је упознат са појмовима из графичке припреме, техника штампе, завршне графичке обраде и графичких материјала. Стечена знања омогућавају разумевање комплексних процеса који се тичу графичких технологија и графичких процеса. Стечена знања ће користити у будућем професионалном раду као и даљем образовању са посебном важноћу у оквиру курсева који се тичу техника штампе, припреме за штампу и завршне графике обраде.
Графичке технологије, основни појмови, поделе. Историјски развој. Развој писма, подлога за писање и средстава за писање. Фазе графичке производње, механизација и аутоматизација графичких процеса. Припремна графичка производња. Израда слога, ручни и машински слог. Фото и рачунарски слог. Припрема и обрада текста и слика. Основна графичка производња. Материјали у графичкој индустрији. Основе репродукције. Контрола квалитета. Ергономија. Заштита животне средине. Основни механички принципи штампања. Штампарска форма, основни појмови. Завршна графичка производња.
Настава се изводи савременим дидактичким средствима и методама, интерактивно у виду предавања и лабораторијских вежби. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен примерима и симулацијом решења ради лакшег разумевања предметне материје. Рачунарске вежбе су организоване на начин да допуне вештине графичких технологија и подразумевају рад у одговарајућем векторски орјентисаном софтверу а на лабораторијским вежбама се практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Новаковић, Д.Увод у графичке технологије2008Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Бабић, Д.Увод у графичку технологију1998Графички центар за испитивање и пројектирање, ЗагребСрпски језик
Трајковић, А., Јовановић, С.Увод у графичку технологију1998Технолошки факултет, БеоградСрпски језик
Новаковић, Д., Дедијер, С., Владић, Г.Увод у графичке технологије : практикум за вежбе2016Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Новаковић, Д.Руковање материјалом у графичким системима, монографија2003Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене рачунарске вежбедада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Дедијер др Сандра
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ђурђевић Стефан
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Маричић Катарина
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Цветојевић Сања
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Гвока Теодора
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Јуретић Ива
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Петровић Саша
Доцент

Рачунарске вежбе