Предмет: Динамика и стабилност конструкција (17 - M4402)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областМеханика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за техничку механику
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Циљ предмета је оспособљавање студената за испитивање стабилности и одређивање критичних оптерећења и послекритичног понашања еластичних система као и оспособљавање за анализу различитих критеријума стабилности и за синтезу добијених резултата.
Стечена знања омогућавају решавање конкретних инжењерских проблема стабилности штапова и плоча. Осим тога, студенти ће бити у могућности да решавају статичке и динамичке проблеме стабилности у техници и то како конзервативне тако и неконзервартивне.
Диференцијалне једначине кретања и равнотеже раванских и просторно деформисаних штапа. Одређивање облика штапа при коначним деформацијама. Методи анализе стабилности: Статички (Ојлеров) метод, Енергијски метод, Динамички метод. Веза исмеђу метода. Одређивање границе стабилности за различите случајеве оптерећења и граничних услова. Оптимизација облика штапа. Неконзервативни проблеми стабилности: Бецк-ов стуб и цев кроз коју протиче течност. Приближни методи за одређивање границе стабилности.
Предавање, аудиторне вежбе и консултације. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен карактеристичним примерима. На вежбама се раде задаци и проширује градиво новим примерима. Осим тога, обавезно се, у оквиру самосталних задатака, обрађују проблеми из часописа. Кроз израду самосталних задатака, стиденти полажу писмени део испита. Усмени део завршног испита је елиминаторан.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Атанацковић, Т.Теорија стабилности еластичних штапова1987Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
T. M. AtanackovicStability Theory of Elastic Rods1997World ScientificЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Новаковић др Бранислава
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Рехлицки-Лукешевић Лидија
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Цако Саболч
Асистент

Аудиторне вежбе