Predmet: Akustika i audio tehnika u multimediji (12 - EK312L)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastTelekomunikacije i obrada signala
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.02.2008..

Zvuk je važan deo multimedijalnih animacija, video klipova, računarskih igrica i filma. Treba razumeti prirodu zvuka i njegove osnovne karakteristike. Objasniti šta i kako čovek čuje, kako razlikuje nivo i frekvencijski sadržaj zvuka i kako opaža pravac u kom se nalazi izvor zvuka. Objasniti kako na prenos i percepciju zvuka utiču zatvoreni prostori kao što su sobe i studijski prostori. Detaljnije predstaviti audio signale (govor i muziku), audio tehniku za snimanje i reprodukciju, kao i alate za analizu i obradu zvuka u multimedijalnom okruženju na računaru.
Studenti će naučiti kako nastaju i kako se prostiru zvučni talasi, šta čovek čuje i kako zvuk utiče na čoveka, kako se zvuk snima, prenosi i reprodukuje. Razumeće razlike u ponašanju zvuka u otvorenom i zatvorenom prostoru i umeće da ocene akustički ambijent (u pogledu razumljivosti govora i kvaliteta muzike), da izaberu i postave audio tehniku za snimanje govora, muzike i ambijentalnog zvuka. Naučiće da pomoću računara obrade audio snimke i uklope ih u multimedijalno okruženje.
•Fizičke karakteristike zvuka (zakonitosti nastajanja i prostiranja zvučnih talasa). •Percepcija zvuka (čujno područje; binauralna lokalizacija zvuka i efekat maskiranja, karakteristike govora i muzike). • Mikrofoni, zvučnici i slušalice (principi rada i karakteristike; mikrofonski nizovi za 3D snimanje zvuka). •Audio miksete (audio-vizuelne kontrole, regulacija nivoa, filtri, regulacija dinamike i reverberacije, monitoring i montaža zvuka, višekanalno snimanje zvuka (5.1, 7.1, 10.2,...)). •Akustički kvalitet profesionalnih prostora i sistema za snimanje i reprodukciju zvuka (objektivna merenja i subjektivna ispitivanja parametara zvučnog polja, optimalni uslovi snimanja i reprodukcije zvuka). •Audio sistemi za snimanje govornog i muzičkog programa i zvučne efekte (izbor i postavke mikrofona, zvuk za film i video). •Formati snimanja, prenosa i zapisa audio informacija u multimedijalnom okruženju na računaru (MIDI, MPEG, HD i 3D zvuk). •Virtualni prostorni zvuk (3D prostorno procesiranje zvuka korišćenjem dvokanalnog snimanja i reprodukcije, kodovanje i dekodovanje u sistemima za oblikovanje virtualnog prostornog zvuka). •Profesionalni audio sistemi podržani računarom za snimanje i reproduciju zvuka, upravljanje audio miksetom, programska rešenja za uređivanje i obradu muzike, višekanalni sistemi i njihova kompatibilnost, razmena programskog materijala (Sound Forge). •Projektovanje ozvučenja otvorenih i zatvorenih prostora. Mikrofonski i zvučnički sistemi za visokokvalitetnu reprodukciju.
Predavanja se izvode koristeći Power Point prezentacije koje su dostupne studentima u .pdf formatu. Prezentacije s posebno kreiranim audio i video prilozima i animacijama demonstriraju i ilustruju ključne detalje na predavanjima. Prvi deo kursa (akustika) praćen je auditornim vežbama. Drugi deo kursa (audio tehnika) praćen je vežbama u Laboratoriji za akustiku i govorne tehnologije na FTN. Organizovana je i poseta Radio Novom Sadu, gde se studenti praktično upoznaju s audio tehnikom, muzičkim i govornim studijima, gluvom sobom i dramskim kompleksom. Predviđena je izrada semestralnog rada čija odbrana predstavlja jednu od predispitnih obaveza. Samostalni deo rada studenta podržan je preko web portala Katedre za telekomunikacije i obradu signala - www.ktios.net.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Petar Pravica, Dragan Drinčić“Elektroakustika”2006VISER BeogradSrpski jezik
Miomir Mijić“Audio sistemi”2011Akademska misao, BeogradSrpski jezik
Vlado DelićSkripta sa predavanja2012www.ktios.net Srpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda50.00
Kolokvijumdane20.00
Prezentacijadada10.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Delić dr Vlado
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Suzić Siniša
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Suzić Siniša
Docent

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Nikolić Dušan
Laborant

Organizacija izvođenja laboratorijskih vežbi-laboranti