Predmet: Ekonomija za menadžere (06 - MBA303)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB10
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2003..

Cilj kursa je da se studentima objasne osnovne ideje Mikroekonomije na jednostavan i razumljiv način, uz korišćenje mnoštva primera. Studenti će po završetku kursa imati bolje razumevanje ekonomskog okruženja i tržišta na kome posluju njihova preduzeća, proizvodnih mogućnosti, troškova proizvodnje, zakonitosti potražnje i ponude, i potrošačka merila vrednosti. Stečeno znanje će im pomoći u svakodnevnim odlukama usmerenim ka kreiranju vrednosti za potrošače i u organizaciji njihovog preduzeća.
Praktično razumevanje oskudice; proizvodnih mogućnosti; marginalnih troškova i beneficija; komparativne prednosti i beneficije trgovanja; potražnje i ponude; načina formiranja cena; elastičnosti potražnje i ponude; vrsta i načina funkcionisanja tržišta; potrošačke i proizvođačke dobiti; uticaja zakonskih regulativa i porez korisnosti; izbora i ograničenja koja utiču na potražnju individualnih potrošača; tehnološke i ekonomske efikasnosti; zavisnosti obima proizvodnje i troškova; rentabilnog i optimalnog nivoa proizvodnje.
Šta je Ekonomija Ekonomski problem Potražnja i ponuda Elastičnost Efikasnost tržišta i alternativne metode alokacije resursa Uticaj zakonske regulacije cena i poreza na tržišta Korisnost i potražnja Organizacija proizvodnje Troškovi proizvodnje Idealno konkurentna tržišta Monopolska tržišta Monopolsko konkurentna i ologopolska tržišta Dodatak: Korišćenje diferencijalnog računa za objašnjenje marginalne vrednosti. Primeri određivanja profita, rentabilnog i optimalnog nivoa proizvodnje, i elastičnosti.
Predavanja, vežbe, osvežavanje gradiva (kraći repetitorijum), konsultacije, razmatranje konkretnih problema iz oblasti ekonomije, kao i prezentacije (PPT prezentacije, debate) projekata i seminarskih radova.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Prof. dr Miomir JaksićPC Ekonomija2006Ekonomski fakultet, BeogradSrpski jezik
Michael ParkinEconomics2003Addison Wesley, BostonEngleski
Kosta Josifidis, Alpar LošoncPrincipi ekonomije2004Stylos, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Drašković dr Zoran
Predavač

Predavanja
Nedostaje slika

Drašković dr Zoran
Predavač

Auditorne vežbe