Predmet: Inženjering energetskih sistema (17 - M3314)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastTermotehnika, termoenergetika i upravljanje energijom
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Sticanje znanja o savremenim prilazima inženjeringu energetskih sistema, Osposobljavanje studenata na poslovima organizovanja i rukovođenja procesa inženjeringa iz oblasti energetskih sistema. Postizanje sposobnosti za upotrebu informaciono komunikacionih tehnologija u procesima upravljanja sprovođenja energetskih projekata.
Poznavanje problematike inženjeringa energetskih sistema. Ovladavanje kreativnim sposobnostima sa ciljem uspešnog sprovođenja projekata energetskih sistema. Sticanje znanja o zakonskom okruženju. Stečena znanja će osposobiti studenta za rad u inženjerskoj praksi.
Pregled energetskih tehnologija i sistema - pojam, značaj, vrste, efekti; Inženjerski pristup projektima energetike i zaštite životne sredine; Identifikacija i kvantifikacija ušteda i koristi koje se ostvaruju pri implementaciji projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine; Procena i analiza neekonomskih koristi za društvo koje nastaju izvođenjem ove vrste projekata; Obračuni i potencijani efekti smanjenja emisije ugljen-dioksida primenom čistih tehnologija; Izrada „Cost-benefit“ analiza; Elementi i metode za ocenu ekonomske efikasnosti inženjersko-investicionih projekata; Mehanizmi finansiranja projekata uključujući i specifične oblike finansiranja za projekte koji se tiču zaštite životne sredine i energetike; Zakonska regulativa u Srbiji i zemljama Evropske unije, potencijalni državni mehanizmi za promociju i subvenciju čistih energetskih tehnologija. Na vežbama se obrađuju i analiziraju studije slučaja vezane za gradivo sa predavanja, izrada računskih zadataka. Upoznavanje sa relevantim softverskim programima.
Predavanja, vežbe, konsultacije. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva uz upotrebu savremene opreme i informaciono-komunikacionih tehnologija. Na vežbama se obrađuje kroz primere materija koja je teoretski obrađena na predavanjima. Pored predavanja redovno se održavaju i konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Behrens, W., Haweanek, P.M.Priručnik za vrednovanje industrijskih projekata1988UNIDO, BeogradSrpski jezik
Gvozdenac Urošević B, Gvozdenac D, Anđelković AInženjering energetskih sistema (skripta)2011Srpski jezik
Vanek F, Albright LEnergy systems engineering2008New York: McGraw-HillEngleski
Genić S, Jaćimović B; Mitić S, Kolendić PEkonomske analize za potrebe procesnog inženjerstva2014Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara SrbijeSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada30.00
Teorijski deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Gvozdenac Urošević dr Branka
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Đatkov dr Đorđe
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vlaović Željko
Asistent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Milivojević Nikola
Asistent

Auditorne vežbe