Предмет: Практикум заштите на раду (17 - ZR444)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнжењерство заштите на раду
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 03.12.2018..

Стицање практичних знања из области заштите на раду, са посебним акцентом на проверу услова радне средине и утврђивање радних места са повећаним ризиком. Упознавање са основама израде правила заштите од пожара.
Способност за спровођење функционалних испитивања у функцији процене услова радне средине, као и дијагностике ефеката професионалних штетности. Стечена знања потребна за израду планова заштите од пожара.
Функционална испитивања, токсиколошке и биохемијске анализе неопходне за дијагностику ефеката професионалних штетности и других етиолошких фактора експертизе са циљем оцене радне способности и признавања професионалне болести. Мерење емисије штетних и опасних материја у радној околини из задатих емитера. Испитивање услова радне околине: микроклиме, буке, аерозагађења и других штетности на основу чега се даје оцена нађених стања, уз коришћење важеће законске регулативе у нашој земљи, међународних стандарда и конвенција, Принципи израде елабората којим се одређују: радна места са увећаним ризиком по здравље, радна места на којима могу да раде инвалиди рада, радна места на којима се остварују права на »бенифицирани радни стаж«, радна места на којима је потребно спровођење додатних мера заштите. Израда планова заштите од пожара, анализа о зонама опасности и одређивање ових зона на местима која су угрожена од настанка експлозивних смеша Израда правила заштите од пожара са планом евакуације и упутством за поступање у случају пожара. Израда Главног пројекта заштите од пожара. Израда санационог плана. Мерење концентрација запаљивих и експлозивних гасова и пара. Техничка контрола хидрантских мрежа за гашење пожара. Пројектовање уређаја и инсталација за детекцију, дојаву и гашење пожара.
Предавања. Вежбе.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
B. AlliFundamental principles of occupational health and safety2008International Labour OrganizationЕнглески
Вера Божић Трефалт и другиОснове из безбедности и здравља на раду и заштите од пожара2012Висока техничка школа струковних студија у Новом СадуСрпски језик
AnonimOSHA Field Safety and Health Manual2011Енглески
P. AnderssonEvaluation and Mitigation of Industrial Fire Hazards1997Institute of technology Department of fire safety engineering, Lund UniversityЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Михајловић др Ивана
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Стошић др Милена
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Зораја др Бојана
Асистент - др наука

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Новаковић др Младенка
Асистент - др наука

Аудиторне вежбе