Предмет: Основи електротехнике 1 (17 - H104)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областТеоријска електротехника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Циљ предмета је да се студенти упознају са терминологијом електротехнике, са основним физичким законима електростатике и оспособе за решавање електричних кола временски константних струја. Такодје, студенти се оспособљавају за прорачун основних параметара потрошача у оваквим мрежама, отпорника и кондензатора.
Студенти који успешно савладају градиво на предмету имаће знања: - да израчунају капацитивност једноставних хомогених симетричних структура (нпр. коаксијалног кабла са више слојева диелектрика) - да израчунају отпорност хомогених вишеслојних структура - да реше једноставна електрична кола временски константне струје - да израчунају највећу снагу елемената у мрежи и заштите их од прегоревања.
Дефиниција електричног поља и електростатичког поља. Вектор јачине електричног поља. Флукс вектора. Гаусов закон. Рад електричних сила, напон и потенцијал електричног поља. Диелектрици и проводници у електростатичком пољу. Гранични услови. Капацитивност и кондензатори. Енергија и силе у електростатичком пољу. Вектор густине струје. Интензитет или јачина електричне струје. Први и други Кирхофов закон. Омов закон и отпорници. Редна и паралелна веза отпорника. Џулов закон. Генератори и њихове карактеристике. Просто електрично коло. Електричне мреже. Решавање електричних мрежа. Неке од теорема електричних мрежа.
Путем предавања, аудиторних вежби и групних и индивидуалних консултација, полазећи од једноставнијих случајева и решавајући све компликованије примере, студент савлађује градиво предвиђено наставним програмом.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Пекарић-Нађ, Н., Херцег, Д.Основи електротехнике за рачунарство2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Прша, М., Јухас, Л.Основи електротехнике : збирка задатака : за студенте неелектротехничких факултета2001Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада20.00
Тестдада10.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Теоријски део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Касаш-Лажетић др Каролина
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Бјелица Јелена
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Мијатовић др Горана
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Кљајић др Драган
Доцент

Лабораторијске вежбе