Predmet: Engleski jezik - napredni (12 - ETI20)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastEngleski jezik
MultidisciplinarnaNe
ESPB2
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za opšte discipline u tehnici
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

Ovladavanje najznačajnijim terminima vezanim za struku. Razvijanje strategija za razumevanje teksta na stranom jeziku. Osposobljavanje za čitanje i razumevanje originalnih engleskih tekstova vezanih za različite aspekte i oblasti studiranja. Razvijanje usmene i pismene komunikacije vezane za ove teme uz korišćenje adekvatnog vokabulara i složenijih rečeničnih konstrukcija.
Studenti poseduju širok vokabular termina vezanih za oblast studiranja. Mogu da prate raznovrsnu literaturu iz ove oblasti i komuniciraju o stručnim temama na engleskom jeziku, koristeći termine i rečenične konstrukcije karakteristične za jezik njihove buduće struke.
Obrada savremenih stručnih tekstova na engleskom jeziku vezanih za različite aspekte i oblasti struke. Razvijanje strategija za razumevanje stručnog teksta kao što su: skimming, scanning, comparing sources, using context, using background knowledge itd. Ovladavanje najčešćim terminima vezanim za struku i usmerenje. Usvajanje jezičkih funkcija kao što su: poređenje, klasifikovanje, iskazivanje svrhe ili funkcije, opisivanje sastavnih delova, uzročno posledičnih veza i sl. Najčešći prefiksi , sufiksi, složenice i kolokacije. Pasivne konstrukcije, participske konstrukcije. Skraćene relativne rečenice (aktivne i pasivne), skraćene vremenske rečenice (aktivne i pasivne).
Akcenat je na aktivnosti studenata u toku časa, njihovoj interakciji sa nastavnikom i medju sobom. Koristi se komunikativni pristup u nastavi stranih jezika. Vežbanja su koncipirana tako da olakšavaju i proveravaju razumevanje teksta kao i da uvežbavaju odgovarajući vokabular i ostale karakteristične osobine jezika struke. Neka od vežbanja sastavljena su tako da podstaknu studente da, koristeći šire poznavanje oblasti koju studiraju, kroz komentare i objašnjenja, dodatno uvežbavaju svoje jezičke sposobnosti.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Eric Glendinning, John McEwanOxford English for Information Technoglogy2000Oxford University PressEngleski
Edita ČavićEnglish in Architecture2001Naučna knjiga, BeogradEngleski
John EastwoodOxford Practice Grammar-Intermediate2000Oxford University PressEngleski
grupa autoraOxford English-Serbian Dictionary2000OUPEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda35.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Šafranj dr Jelisaveta
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Ličen Branislava
Nastavnik stranih jezika

Predavanja
Nedostaje slika

Vuković-Vojnović Dragana
Viši nastavnik stranih jezika

Predavanja