Предмет: Методе студијско-истраживачког рада (14 - IZMO01)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 18.02.2014..

Циљ предмета је да упозна студенте са основним принципима истраживачког рада. Студенти ће стећи знања неопходна за самостално дефинисање истраживачког проблема, дизајнирање истраживачког нацрта, спровођење истраживања, закључивање на основу добијених резултата и њихову презентацију.
Студенти ће по завршетку курса бити оспособљени за самостално планирање, дизајнирање и извођење истраживачких подухвата. Очекује се да ће студенти стећи компетенције за формулисање релевантних истраживачких питања, идентификацију битних фактора и одабир адекватних метода истраживања за његово успешно спровођење. Коначно, студенти ће стећи вештине неопходне за приказ резултата истраживања стручној јавности, употребом савремених софтверских алата.
Предмет ће покрити следеће области: дефинисање истраживачког проблема, варијабле у истраживању, нивои и начини мерења, посредна и непосредна мерења, поузданост, тачност и грешке мерења, нацрти истраживања, улога контролних група, методе и принципи узорковања у истраживању, закључивање на основу резултата истраживања, обликовање и извештавање о резултатима истраживања, алати за помоћ у истраживању и обликовању приказа истраживања (LATEX, MS Word, Mendeley), претраживање и референцирање извора.
Настава обухвата предавања из предметне области, док су вежбе потпуно рачунарске и на њима студенти кроз практичан рад примењују знања стечена на предавањима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ристић, Ж.О истраживању, методу и раду2006Институт за педагошка истраживања, БеоградСрпски језик
Jan Jonker, Bartjan PenninkThe Essence of Research Methodology: A Concise Guide for Master and PhD Students in Management Science2010Springer-VerlagЕнглески
Stefan KottwitzLaTeX Beginners Guide2011Packt PublishingЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада50.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Мирковић др Милан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Врговић др Петар
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Стефановић Ненад
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Дакић Душанка
Асистент

Рачунарске вежбе