Predmet: Proizvodne strategije (KAIZEN, LEAN, KANBAN, EFPS) (12 - IM2102)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Cilj predmeta je da studenti ovladaju osnovnim znanjem o različitim proizvodnim strategijama koje omogućavaju povećanu konkurentnost preduzeća i stiču kompetencije za prepoznavanje, formulisanje i primenu različitih proizvodnih strategija kako u proizvodnom tako i u socijalnom kontekstu i primenu osnovnih principa, metoda, alata i tehnika odabranih strategija.
Po završavanju kursa, studenti će stečenim kompetencijama biti osposobljeni da: razumeju različite koncepte i značaj različitih proizvodnih strategija za konkurentnost proizvodnog sistema; identifikuju, formulišu i primene različite strategije i time doprinesu podizanju konkurentnosti preduzeća; primene različite principe, metode i tehnike u inženjerskoj analizi i proceni mogućnosti za povećanje konkurentnosti proizvodnog sistema na lokalnom, regionalnom i u globalnom kontektstu; projektuju i revitalizuju proizvodne sisteme različite vrste.
Uvodna ramatranja. Osnovni prilazi u razvoju proizvodnih sistema - CIM, LEAN i Efektivni sistemi. Tendencije u razvoju proizvodnih sistema. Tendencije promena u okolini preduzeća. Prostorne strukture. Fleksibilnost sistema. Pogodnost upravljanja. Efektivnost sistema. Efektivni proizvodni sistemi. Opšti model tokova materijala. Prilazi u oblikovanju prostornih struktura sistema (procesni i predmetni). Prilazi u oblikovanju proizvodnih sistema (pojedinačni i grupni). Grupna tehnologija. Ćelijska proizvodnja i grupne tehnologije. IIS prilaz u razvoju efektivnih proizvodnih sistema. Metoda klsifikacija. Metode analize tokova u sistemu. Uvod u LEAN prilaz. KAIZEN-kontinualno unapređenje. Mapiranje toka vrednosti (Value Stream Map – VSM). LEAN principi. LEAN alati. Vizuelni menadžment i 5S. Gubitci u procesu proizvodnje. Standardne procedure. Brza izmena alata (SMED). JIT. Kanban. Kvalitet (Quality Assurance). Kontinualni tok (Heijunka). Projektovanje radnih jedinica. Proizvodnja svetske klase (World-Class Manufacturing). Mass customisation.
Da bi se postigli postavljeni ciljevi ishoda obrazovanja u nastavnom procesu se koristi kombinacija predavanja, vežbi, laboratorijskih vežbi i studije slučaja za savladavanje različitih poglavlja u nastavnom predmetu. Pored navedenog redovno se održavaju i konsultacije. Jedan deo materijala sadrži osnovna teorijska znanja koja se odnosi na različite proizvodne strategije. Drugi deo materijala proširuje materiju koja se odnose na različite proizvodne strategije, čime se studentima prenosi dovoljno znanja da mogu samostalno inženjerski analizirati konkretne probleme, koji se odnose na proizvodne sisteme i proizvodnju uopšte i potom donositi odgovarajuće zaključke. Studije slučaja se koriste da integrišu ove teme i pokazuju studentima kako su različite tehnike međusobno povezane i primenjene u stvarnim životnim situacijama.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
James P. Womack, Daniel T. JonesLean razmišljanje - Lean Thinking2012Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Grupa autoraGrupna tehnologija i ćelijska proizvodnja1998Kluver Academic PublishersSrpski jezik
Zelenović, D.Projektovanje proizvodnih sistema2009Univerzitet u Novom Sadu - Fakultet tehničkih naukaSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Lazarević dr Milovan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Jovanović dr Vukica
Gostujući profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Sremčev dr Nemanja
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Tomašević dr Milovan
Istraživač saradnik

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Suzić Nikola

Auditorne vežbe